Friday, March 26, 2010

Entri Terakhir Tentang Rasisme

Di mana gua boleh dapatkan borang keahlian PERKASA? Sama ada masih dalam satu daerah penafian, atau pura-pura bodoh, mereka yang rasis akan menerima PERKASA sebagai satu badan yang memperjuangkan hak bangsa Melayu. PERKASA akan menjadi tunjang memperjuangkan ketuanan Melayu hingga ke titisan darah terakhir. Itu bodoh!

Sepatutnya, selepas lebih 50 tahun merdeka, negara ini tidak lagi perlukan slogan 1Malaysia. Negara ini tidak lagi perlukan kempen masyarakat harmoni dan negara ini sebenarnya sudah lama menjadi sebuah negara yang aman makmur dan kaya raya. Harmoni.

Kenapa pada tahun 2010, masih ada lagi bangsa yang sentiasa takutkan satu bangsa lain? Mengapa pada tahun 2010 masih lagi ada individu yang berfikiran bahawa hak bangsa Melayu terancam? Maka jari akan dituding ke Israel, Indonesia, Bosnia, Singapura dan juga Pulau Pinang. Oh ya, Pulau Pinang itu berada di dalam Tanah Melayu. Tapi mengapa jika kamu ke Tanjung, amat sukar untuk kamu temui bangsa Melayu? Nanti kita sambung. Bagi gua habiskan dulu dengan hak bangsa Melayu yang terancam. Ya, masih ada yang bimbang akan hak yang terancam. Hak apa? Hak untuk bersunat atau hak untuk berkahwin lebih daripada seorang melalui sindiket di sempadan Siam? Atau hak untuk mendapatkan diskaun pembelian rumah?

Itu adalah sebahagian hak untuk Bumiputera, yang turut melibatkan Orang Asli, Bajau, Kadazan, Murut, Dayak, Iban, Melanau dan sebagainya dan bukan hanya untuk orang Melayu. Faham? Sebab itu gua katakana sejak awal lagi, bangsa yang rasis ialah bangsa yang hanya mendokong perjuangan bangsanya sahaja. Kenapa kamu tidak berjuang untuk keseluruhan masyarakat Bumiputera ini? Atau sebenarnya kamu hanya memperjuangkan tempolok kaum kerabat kamu sahaja?

Gua cukup tak faham, apabila gua bukak satu cerita, masih ada yang gagal menerima dan sebaliknya terus mengalihkan perhatian kepada cerita lain. Dari Kuala Lumpur gua sudah ke Singapura dan sekarang gua terpaksa ke Pulau Pinang. Apa punya bebal.

Mengapa apabila kamu ke Tanjung, kamu dilayan seperti peminta sedekah? Mungkin muka kamu seperti seorang peragut? Atau kamu memakai t-shirt PERKASA dengan foto Ibrahim Ali? Atau mungkin di dahi kamu punyai tattoo “Saya Melayu Saya Benci Cina”?

Memang ada manusia seperti ini. Seperti juga Ibrahim Ali Katak PERKASA itu. Gua tidak nafikan. Apa sahaja yang dilihat tentang bangsa lain, semuanya buruk. Apa sahaja tindakan bangsa lain semuanya tidak betul. Apa sahaja lontaran pendapat bangsa lain semuanya ditolak. Apa sahaja yang positif daripada bangsa lain pasti akan dilihat negative. Manusia seperti inilah yang dinamakan rasis, manusia perkauman, jumud, kepala hotak beku, perasan bagus, berangan mahu jadi ahli syurga tapi dirinya penuh sifat kebencian. Inilah manusia yang hanya melihat bangsanya yang terbaik tanpa mahu belajar tentang kebaikan bangsa lain.

Kakak gua sudah berkahwin dengan orang Pulau Pinang sejak tahun 1986. Terus menetap di sana. Jadi Pulau Pinang bukanlah asing bagi gua. Memang betul, gua akui, di Tanjung khususnya majority adalah bangsa Cina, tapi sepanjang gua ke sana belum pernah lagi gua dilayan dengan sinis perkauman. Dan gua juga tahu, Tanjung sudah dikuasai Cina sejak dulu lagi. Sejak sebelum kakak gua berkahwin dengan orang sana lagi. Ya, sejak dulu lagi Malaya ini diperintah oleh orang Melayu sebagai tunjangnya. Tapi apa yang Melayu itu buat kepada bangsanya sendiri?

Malas gua menulis blog ini bukan kerana ketandusan idea, tapi sebenarnya gua sudah tidak tahu untuk menerangkan tentang maksud bangsa Melayu rasis yang gua tulis tentang pembakaran gereja itu. Akibatnya, gua terlompat-lompat dari satu negeri ke satu negeri. Melayan manusia rasis yang berfikiran sebagai ultra-Melayu, bencikan Cina khususnya dan gagal membaca dengan hati yang terbuka adalah satu pengalaman ngeri gua sepanjang menulis blog. Mencuri banyak ruang kreativiti gua untuk bercerita tentang bolasepak, tentang Jelebu, tentang Jordan, tentang Libya dan juga tentang Ibrahim Ali.

Oh ya Anon, cuba lu Google lirik-lirik lagu Rage Against The Machine, Minor Threat, Propaghandi, NOFX atau pun Aus-Rotten. Cuba terjemahkan ke bahasa PERKASA, dan cuba dalami sedikit pengajaran tentang kisah-kisah lagu tersebut. Kalau tak faham lagi cuba Google apa yang mereka perjuangkan, apa yang mereka carutkan dalam lagu-lagu itu. Kemudian bandingkan dengan lirik lagu kumpulan pop pujaan kamu, Slam contohnya.

Guten Nacht!

3 comments:

pablo said...

berbanyak-banyakkan bersabar baba.
gua teringat buku zaid ibrahim, "saya pun melayu" sejak membaca entri2 berkaitan rasisme di blog ni. gua cadangkan anon-melayu-lah-sangat tu baca dulu buku tu, kemudian baru cerita pasal perjuangan bangsanya.

pendirian gua mudah, perjuangkan agama dulu, kemudian agama lagi, diikuti agama lagi, kemudian barulah boleh kalau nak sangat cerita pasal bangsa, yakni selagi tak menyalahi prinsip agama Islam. bukan salah berjuang untuk bangsa, tapi jangan sampai pemikiran pulak jadi bangsat.

sekian.

deus X machina said...

terbaik la baba!!!
hapuskan rasisme!!!!


kepada anon, aku nak cadangkan gak dengar la Dum Dum Tak

babazahra' said...

pablo,
terima kasih. pandangan lu sangat selesa sekali untuk gua.

deus,
gua pun dah tak tahu nk cerita tentang apa? lepas ni gua cerita pasal MU pulak lah. macam lu :)