Tuesday, September 27, 2016

Makan Tengahari Bernilai USD195.



Abdullah Rasoul Khayyoun.

Dia ni sebenarnya memang seorang budak yang baik. Daripada seorang pencuci kemudian menjadi supervisor pantry ketika bekerja dengan kontraktor. Kemudian dia dapat bekerja dengan syarikat gua bekerja.

Phow! Jalan sudah sedikit berkepak. Tapi Abdullah masih budak yang baik. Dia baik dengan gua. Selalu belikan gua buah-buahan untuk bawa pulang ke Malaysia. Buah Delima, peach dan plum. Abdullah juga selalu bagi gua cenderamata setiap kali pulang berziarah ke Karbala.

Dan gua juga dapat hadiah buku-buku bacaan yang menarik setiap kali Abdullah pulang berziarah dari Najaf dan Karbala.

Abdullah ialah focal person gua untuk membeli barang di luar. Kehidupan di sebalik tembok kem ini tidak memungkinkan kami berjual beli secara langsung dengan kedai-kedai di luar. Abdullah memperkenalkan gua dengan sebuah restoran makanan yang super sedap di Qal'at Sukkar, yang entah macamana rupanya pun gua tidak pernah terbayang.

Tapi kebab dan nasi kambing yang dibeli daripada restoran itu memang diakui sedap. Bukan perut gua sahaja tapi oleh perut ramai orang.

Satu hari kami merancang untuk berkongsi membeli hidangan tengahari daripada restoran di luar. Rancangannya ialah untuk seorang sahabat yang baru kena "loteri" untuk berbelanja tapi harapan nampak seperti tipis dengan dua tiga alasan yang kurang masuk akal. Lalu rancangan itu berkubur.

Tetapi sewaktu perbincangan berlangsung gua sudah menelefon Abdullah untuk bertanyakan harga. Satu dulang nasi dengan setengah ekor kambing, 24 botol Pepsi serta kos penghantaran.

USD195.

Tapi petang itu gua bagitahu Abdullah selepas menerima sebutharganya, "nanti esok pagi kalau gua nak gua akan confirmkan dengan lu"

"Okay" pendek saja Abdullah jawab. Sayup-sayup saja gua dengar dalam telefon.

Gua pun malas nak bercakap panjang sebab dah memang tak jadi. Tapi setidaknya gua sudah tahu bajet.

Tengahari esoknya,  lebih kurang sepuluh minit sebelum waktu makan Abdullah datang jumpa gua dengan muka separa serius.

"Gua call lu tak jawab" sambil dia pegang-pegang handphone.

Gua memang jenis malas nak menjawab telefon, selamba gua check handphone memang ada missed call daripada Abdullah rupanya.

"Apahal?" gua tanya semula.

"Lima minit lagi makanan tu nak sampai" dengan penuh ketenangan Abdullah bagitahu gua.

Gua rasa masa tu macam nak melempar Abdullah keluar daripada tingkap pejabat satu tingkat. Malangnya arkitek baghal mana entah yang design bangunan tingkap jenis tak boleh buka macam ni.

Gua peluk bahu Abdullah sambil rasa nak menangis. Kami berjalan masuk ke dalam pantry.

"Kan gua kata semalam kalau nak gua akan confirmkan pagi tadi" gua cakap sambil tepuk-tepuk dahi.

"Gua faham lu kata pagi esok terus confirmkan dengan restoran" Abdullah sengih dengan gigi dua warnanya, putih kuning dan putih sedikit gelap.

Menggeletar tangan gua bukak zip wallet, keluarkan duit letak atas meja sambil buat-buat senyum memandang muka Abdullah Rasoul Khayyoun.

Kecil besar kecil besar gua tengok. Mujurlah arkitek sudah design tingkap bangunan memang tidak boleh dibuka.

USD195.

Mungkin gua dan mungkin juga Abdullah, perlu belajar bahasa Arab semula.

4 comments:

Satan In Heaven said...

Kah kah kah. USD195 punya hal. Dolah pendek.... Dolah pendek. SIM kad USD 10 pun pernah cuba charge USD50

hanakirana said...

Hahaha! Terima kasih kerana menulis kisah benar yang menghiburkan ni dengan begitu baik sekali. :)

Ain Aziz said...

Hahahaha...

Ain Aziz said...

Hahahaha...