Friday, August 24, 2007

Satu Hari di Kampung Chenor

Dulu masa gua kecik-kecik mak gua buka kedai runcit dan kedai minum. Abah gua pulak ada kedai ayam kat pasar. Mak dan abah gua hanyalah kumpulan peniaga kecil. Kedai mak gua di kampung Chenor, Jelebu itu menjadi satu nadi kehidupan untuk orang kampung gua, kampung sebelah kanan & kiri serta kampung-kampung yang berjiran dengan kampung sebelah kanan & kiri. Sampai takat itu aje sebab lepas tu dah nak sampai pekan pun. Mungkin ada orang kampung lain yang tak pernah menempuh kedai mak gua. Sebab kampung diorang pun ada kedai jugak.

Abah gua pulak, jual ayam kat pasar. Dia adalah satu-satunya peniaga ayam yang baca Basmalah masa nak sembelih ayam. Abah gua terpaksa bersaing dengan 4 apek yang lain yang turut jual ayam kat pasar tu. Saingan abah gua ialah Ah Chong gerai no 4 sebab dia ada ambik upah budak Indonesia bersihkan ayam. Jadi orang ramai ingat budak tu yang sembelih, kira halal lah untuk buat kenduri arwah aje.

Kalau abah gua hanya jual ayam sahaja, mak gua plak jual macam2 benda termasuk ayam. Cuma mak gua dah masak ayam tu. Kedai runcit mak gua ada jual macam-macam barang. Lu sebut aje,kurang-kurang mesti ada satu. Jadik stok. Selipar Tat Sing pun mak gua jual sebab kedai dia dekat dengan masjid. Bila hari Jumaat kadang-kadang ada orang hilang selipar atau kasut, budak asrama datang solat, diorang belasah. Pegi kedai mak gua ambik selipar Tat Sing nanti petang datang bayar. Tidak pun pagi esok lepas jual getah. Mak gua tak pernah kenakan cukai mahupun faedah lewat bayar.

Abah gua dapat satu kontrak bekalkan ayam ke sekolah-sekolah. Asrama sekolah banyak nak pakai ayam, terutama hari Jumaat sebab nak masak nasi minyak dengan ayam masak merah. Tapi bukan setiap hari jugak. Hari Jumaat makan tengahari. Isnin atau Selasa makan petang. Bolehlah kalau 4 biji sekolah. Tak termasuk kantin-kantin lagi. Restaurant kurang masa tu. Mana ada kedai tomyam sangat. Orang Siam pun baru mencipta pes tomyam masa tu. Belum bawa masuk Malaysia lagi. Selain itu, harapkan orang beli hari-hari aje. Line pekan kecik nie,tahun 80an, ayam nie kira mewah jugak beb. Bukan boleh makan hari-hari. Gua aje yang makan ayam hari-hari, sebab abah gua jual ayam. Kira jualan ayam dia setiap hari tu, okay-okay jugak lah.

Cuma mak gua dia kencang sikit lah. Kedai runcit dan kedai minum. 4 pagi mak gua dah bangun dengan abah gua masak nasi lemak dan goreng kuih. Masak air panas satu periuk besar. Susun meja dan lap. Susun kerusi. Kurang2 jam 5 setengah dah ada orang datang minum. Biasanya Cina, sebab diorang menoreh getah awal dalam jam 3 pagi. 5 setengah dah siap boleh minum lepas tu kang jam 7 lepas hantar anak sekolah boleh pergi kebun plak. Orang Islam kena pegi masjid dulu. Takkan nak solat dalam kebun getah plak, pakaian tak suci. Lagi pun Islam itu sederhana. Kerja secara sederhana sudah lah.

Kedai mak gua akan penuh sampai pukul 10 atau 11 pagi. Masa tu mak gua akan curi-curi masak lauk pulak untuk makan tengahari. Ada budak Indonesia datang dari Kajang setiap hari diorang pemborong buah. Diorang nie mesti singgah makan tengahari kat kedai mak gua punya. Sambil tu mak gua akan cuci pinggan mangkuk atau buatkan air. Kalau ada budak datang nak beli kicap atau pun Kak Zila yang rumahnya sebelah kedai gua datang nak beli Sanita, mak gua kena layan kejap. Kena bungkus suratkhabar lagi Sanita tu, gua pun tak tahu apasal. Sebahagian dari barang seludup kot masa tu. Semua one man show. Mak gua tak pernah ambik pekerja tempatan atau pun asing. Semua buat seorang diri dan kedai akan tutup sekitar 9 malam. Last customer ialah arwah Lebai Yusuf yang mesti beli Benson 14’ lepas balik dari masjid. Buat bekal tengok tv, katanya. Atau pun budak-budak datang beli ubat nyamuk.

Abah gua pun buat kerja sendiri jugak takde orang bantu. Cuma lepas 2 tahun kalau x silap gua, dia ada ambik sorang mamat gagap, tolong dia di pasar. Kerja bersih ayam aje.abah gua x bagi dia sembelih. Kang orang kompius plak dia baca Basmalah lama sangat. Bila meniaga sikit maju, permintaan meningkat,khidmat budak gagap ini memang diperlukan. Dan selepas tu abah gua sediakan khidmat delivery plak. Mamat gagap nie kena bawa motor plak.Bila dah semakin maju sikit abah gua dah lantik mamat gagap nie jadi deputy dia. Ambik plak sorang kutu lain kerja serta seorang pakcik tukang sembelih. Pakai kopiah lagi pakcik tu. Konfirm dia pandai baca Basmalah. Bagus taktik abah gua. Jual kopiah pakcik tu dulu sebelum jual ayam. Tapi lama-lama Ah Chong pun pandai gak, dia gaji seorang budak Melayu yang ada janggut sikit, jadik tukang sembelih. Mampuslah, agama sudah jadik modal sejak dulu lagi. Nak buat cemana?

Tapi semua yang gua cerita itu sudah jadi sejarah. Lepas nenek gua sakit,mak gua terpaksa tutup kedai. Abah gua terpaksa ambik bisnes nenek gua. Kontrak memasak kat asrama dan kantin. Ini pun bisnes peniaga kecil juga walaupun untungnya lebih besar dari meniaga ayam dan kedai runcit. Pekerja pun ramai. Masa nie abah gua dah pandai ambik budak Indonesia. Permit2 nie x pernah dengar pun masa tu. Lepas nenek gua meninggal pun mak gua join sekali sehinggalah abah gua meninggal. Gua pulak tidak berminat dengan line-line kapitalis ni, maka kesemuanya menjadi sejarah.

Bukan apa, gua saja menulis secara sentimental. Sebab hari nie gua geram, jalan depan rumah gua jadik sesak. Hanya satu sebab. Giant Bandar Kinrara dah bukak. Kawasan perumahan yang kecik macam ini pun boleh bikin Giant. Paling besar dalam Malaysia katanya. Semua ada kat dalam tu. Bank n pejabat pos pun ada. Klinik India dekat rumah gua pun dah tutup. Pergi pindah dalam Giant. Bangang. Gua pegi kedai runcit mamak pun sunyi aje hari nie. Orang pun kurang dia cakap. Semua pergi berebut beli air kotak Ribena 10 sen satu. Bawa anak bini jalan-jalan dalam Giant. Cuti sekolah. Troli Giant pun baru-baru lagi. Boleh main langgar-langgar. Alignment okay lagi. Dulu ikan bilis habis sanggup x masak sambal nasi lemak. Tunggu esok pagi Man Sayur datang dengan motor roda tiga dia. Sekarang nak beli roti High 5 pun pegi beli di Giant. Bangang.

Dulu pegi kedai mamak nak beli garam habis, bawak duit seringgit aje. Memang beli garam harga 20 sen. Kalau tambahan benda lain luar keperluan ialah gula-gula Hacks. Sekarang, kena pegi Giant bawak duit RM100 paling kurang. Beli itu ini, nampak macam-macam, yang takde dalam list pun boleh belasah. Ambik engkau RM167.96. Rilek, gua ada kad kredit, toreh aje. Bangang. Bayar faedah lagi. Barang semua dah bersusun cantik. Selera pun nampak cantik. Belasah aje lah labu. Pegi kedai mamak pun buat apa.Pekerja semua jantan. Baik pegi Giant, cashier dia lawa, walaupun baru last week belajar mengira.bangang.

Itu yang buat gua terfikir. Macamana jika masa mak dan abah gua berniaga dulu, Giant ada bukak kat Jelebu? Mesti abah gua akan mengetuai gerakan radikal para peniaga kecil untuk membakar Giant. Tapi sekarang, dengan mudah aje Giant menyepak terajang dan meludah para peniaga kecil. Lantak korang lah, gua jual sawi sekilo 0.99 sen sebab pembekal hantar satu lori sawi. Lu orang beli kat pasar borong sikit-sikit sapa suruh. Pergi mati dengan peniaga kecil. Ini adalah era kami. Peluru dan bom jangka sudah ditanam dalam minda pengguna. Mereka pasti akan ke Giant, Tesco, Carrefour atau pun Mydin (gua peduli hapa Mydin bumiputera). Lu nak hidup wahai peniaga kecil, tutup kedai, pergi carik kawasan kampung. Bangang.

5 comments:

azrul angkasawan said...

Mak aku pun ada kedai runcit. Carrefour dalam 500m je.. tapi nasib baik bisnes masih boleh jalan.

Lucius Maximus said...

pasaraya hyper yang terus menerus membaham peruncit individu...
polisi negara, lindungi rakyat atau lindungi tokey besar?

kancong kenapa aku ensem said...

lu apa tahu...kan syaratnya 3.5 km dari kawasan2 kedai kecil..utk bina pasaraya besar..

tapi nak buat cemana, korupsi yg bg lesen...selagi ada yg masuk hypermarker tu..selagi tu perut2 mereka ni membuncit...

luluskan lesen 3,4 bijik kedai makan di shah alam ko buleh pakai mercs dan BMW..lagilah luluskan lesen hypermarket..

hidup perasuah...

kancong said...

zul...masa dapat tender2 kantin tu takder jolok2 ker..

sekarang kalo tak dijolok mana dapat sagunya..

buah cempedak diluarpagar..amik galah tolong jolokkan..saya kontraktor baru belaja,

berapa banyak kena jolok baru saya dapat tender..

babazahra' said...

tender kantin x jolok pun bro, gua guna imej tabligh si Fuad aje. jual agama tu.

polisi negara gua rasa nak lindungi UMNO agar terus berkuasa. barulah yang berada di bawah lembayungnya terus dilindungi pulak.