Wednesday, October 03, 2007

Bapa Kepada 2 Anak Yang Mahu Berhari Raya Walaupun Mereka Tidak Berpuasa


Sabtu lepas gua tak keje. Mak gua kata bila kita nak keluar beli baju raya nie? Okaylah, anak gua punya baju raya pun belum beli. Kita siap keluar pegi shopping.

Member gua kata Sogo buat sale. Ah! Sogo nie memang x pernahnya gua dengar tidak buat sale. Siap kita keluar. Wife gua kata pun okay jugak Sogo, boleh cari handbag mak sekali. Yang sebenarnya dia pun nak beli handbag. Gua dah boleh agak pun.

Naik kereta. Trafik bergerak lancar. Tiba-tiba sampai kat KL kereta dah banyak. Gua tengok signboard yang elektronik tu kata ”Jalan TAR dan Jalan Raja Laut Sesak”. Aduhai, gua malas betul nak berkompromi dengan kesesakan nie. Kita pusing. Masuk Brickfield, jalan terus pergi Mid Valley.

Celaka betul, dari jauh lagi gua dah nampak kereta bersusun buat tawaf kat Mid Valley. Tak boleh jadi. Gua x mahu jadi bodoh memandu dalam kesesakan hanya kerana baju-baju raya. Kita pusing. Masuk Old Klang Road, ambik simpang pegi Bukit Jalil.

Gua park kereta kat Bukit Jalil. Kita naik LRT. Terus sampai Sogo. Aircond LRT pun lagi kuat. Kaki gua pun tak sakit menekan pedal minyak.

Tapi aduhai, bila gua sampai kat Sogo, gua tengok orang lagi ramai daripada kereta-kereta yang menyesakkan perjalanan gua tadi. Manusia dah bergerak tidak mengikut lorong. Ada makcik yang selamba dangdut bersila tidur tepi escalator. Ada ibu yang hilang anak. Info Center jangan cakaplah. Dah siap awal2 text budak hilang nak baca. Cuma tukar lelaki atau perempuan aje. Atau baju. Atau umur. Bangsa konfirm anak Melayu.

Gua cakap dengan mak n wife gua. Angkat handbag tepi lif nie satu sorang. Kita blah. Masa nie gua dah mula menyumpah semua kapitalis, budayawan, karyawan, pemuzik, golongan buruh dan sebagainya yang menjadikan hari raya satu kemestian untuk serba serbi baru. Gua mahu aturkan semua mereka dalam satu barisan dan ditembak. Juga kepada pemilik Sogo. Kalau dah plan nak jual murah sepanjang tahun, buatlah bangunan besar sikit. Tak pun sewa Stadium Merdeka ke.

Bapa kepada 2 anak Yang Mahu Berhari Raya Walaupun Mereka Tidak Berpuasa. Nanti kang anak gua bengang plak takde baju raya. Takpe, raya lambat lagi, kita tengok malam raya nanti, ada orang pegi shopping kat Sogo lagi tak? Hehe!

6 comments:

kancong said...

gua dulu masa muda2 penah gak masuk sogo dan area2 berhampiran cari baju raya..

tapi nyesal sekarang..setakat nak cari baju melayu,kurung, songkok, tudung raya...ermm...kat tpt2 lain pun melambak..tempat2 yg tak jammed dan parking free..lgpun bukan murah mana kat KL tu..

thn lepas gua cari kat banting jer lepas2 terawih..utk gua semua ada..kecualisatujer takder kat banting..iaitu kasut..

pelik kan..tapi tak caya lu dtglah..mmg takder jual kasut..selipar byklah..

tapi wife dan anak merata2 gua pergi..jap ke klang, jap ke nilai..jap ke kajang, jap kat selayang..ikut dan lah singgah2..sebelum masuk waktu berbuka..

lu open house raya keberapa..harap2 ada kambing panggang..

ZLAA said...

Alhamdulillah tahun ini tidak perlu melawat daerah Sogo itu. Juga kawasan-kawasan Jln TAR untuk kain pelikat, baju melayu juga songkok. Tahun ini juga anak-anak berjeans berhari raya. Suami juga.

Tahun ini raya kami cukup simple persiapan cuma mungkin tidak simple persiapan juadah hari raya.

Apa-apa pun tahun ini kami merdeka Jln TAR/Masjid India/Sogo juga handbag.

Lucius Maximus said...

lu beli je baju malam raya nanti, aku tiap-tiap tahun buat macam tu. semenjak kerja area masjid jamek ni, kedai baju melayu kat masjid india tu dah 3 kali aku beli baju melayu malam nak raya, best, diskaun 50% tu!
masuk tahun ni raya dah kali ke-4, aku rasa minah cun yang jual baju tu confirm dah cam muka aku, dan yang pasti dah masak dengan taktik kotor aku, hehehe!

babazahra' said...

gua biasa dengar idea beli malam raya tu cuma x pernah buat
tahun nie gua nak cuba.
jgn jalan jem jugak mahu menangis gua raya kat KL

j or ji said...

Gua paling tak paham kenapa kene pergi SOGO?
Macam tak sah raya kalau tak dapat handbag sogo..
Puasa tak penuh takpa...janji pergi SOGO..

FYI,sebenarnya orang memang dah sentiasa ramai kat SOGO sebab diaorang tido sana!

Post gua tahun lepas 'ada apa dengan SOGO' membuktikannya.

content said...

Gua pernah beli baju raya pada malam raya dalam 4-5 lepas lah. kat jalan melayu, area masjid india. sebab tiket bas gua pagi raya, so malam tu tumpang rumah member budak kl.

Ahaha, betul tuh J, ada apa dengan SOGO? penuh giler baban gua (terpaksa) pergi situ hari tu. tobat tanak pegi dah dalam 2-3 hari nak raya nih.