Wednesday, November 04, 2009

Yusuf Noor, UMNO dan Tauliah

Sebenarnya, satu ketika dulu semasa Jabatan Perdana Menteri masih bermuftikan Yusuf Noor, UMNO sangat terdesak. Pada ketika itu UMNO begitu kekeringan cendekiawan agama. UMNO ketika itu menumpang nama Yusuf Noor, seorang bekas graduan Al Azhar ketika mahu mengIslamkan politik. Apabila bercakap tentang Islam.

Ketika itu, PAS memang juara. Ketika itulah zaman permulaan kepada perkembangan ceramah-ceramah agama, penjualan kaset-kaset ceramah dan yang seumpama dengannya. PAS mendominasi isu agama Islam, dan PAS mampu bercakap tentang agama Islam kerana mereka ada kemampuan dari segai cendekiawan atau pun cerdik pandai agama.

Berikutnya pula, selepas zaman reformasi, ketika zaman kegemilangan VCD ceramah, PAS sememangnya dominan. UMNO masih lagi terkial-kial. Ditambah dengan imej buruk Firaun pada ketika itu, UMNO dilihat semakin jauh untuk memenangi isu-isu agama Islam. Selepas itu lah timbulnya idea untuk menarik golongan agamawan menyertai UMNO. Mereka mahukan kumpulan professional agama menyokong kerajaan. Menteri-menteri UMNO dihantar menabur propaganda kepada para pelajar Timur Tengah.

Kemudian UMNO muncul dengan idea JASA, yang gua sendiri tak tahu singkatan untuk binatang apa. Atau Jabatan Hal Ehwal Khas, satu secretariat di bawah Jabatan Penerangan, yang bertujuan mahu menerangkang hati-hati umat Islam yang gelap. Bukan gelap daripada ajaran Islam, tetapi daripada menyokong UMNO. Jangan tipu gua. Itu tujuan asal mereka. UMNO menggunakan para pelajar graduan Timur Tengah yang pada sekitar awal tahun 2000 berlembak di pasaran macam kupang di Muar. Setiap hari boleh beli, kecuali hari raya.

Sama ada mereka ini tamat pengajian atau pun tidak, itu soal kedua. Apa yang paling penting ialah mereka boleh bercakap (yang sebenarnya terpaksa dilatih dulu) sambil memetik dua tiga baris ayat Al Quran. Gua tidak nafikan bahawa memang ada kalangan mereka yang betul-betul berkelayakan tetapi kebanyakannya memilih untuk bersama JASA atau apa sahaja benda alahnya pada masa itu, demi mengubat lara tidak dapat memasuki pasaran kerja. Maklumlah, bukan semua mereka berkelayakan. Atau boleh gua katakan sebagai golongan-golongan yang kecewa. Sebab kekecewaan mereka banyak, daripada gagal dalam pasaran kerja sehinggalah kepada kecewa dalam berorganisasi ketika tempoh pengajian dulu. Nak kelentong gua, tak payah lah.

Tapi UMNO masih lagi ketinggalan. PAS ketika itu memang sangat advance. Mereka sudah berupaya mengetengahkan golongan professional pula untuk berpolitik sambil berdakwah. Seiring pula dengan kemajuan teknologi maklumat, juga kesedaran masyarakat yang semakin baik, PAS adalah dominan dalam menjuarai isu agama. Kecuali di Johor. Itu satu kes lain. Kebetulan pula, kebanyakan graduan-graduan Timur Tengah ini, adalah generasi yang telah dikaderkan oleh PAS sejak sekian lama. Sama ada melalui PMRAM di Mesir (ini yang paling hardcore), kumpulan usrah sistematik di UK dan US, juga persatuan-persatuan pelajar dari Jordan, Syria, Pakistan dan sebagainya. Dalam satu ulasannya ketika itu, Firaun pernah berkata, UMNO sudah terlalu jauh dan lewat untuk memenangi hati para pelajar Timur Tengah (circa 2001). Pendakwah professional didikan usrah, tamrin dan ijtima’ PAS ini, memang menjadi produk paling berharga buat mereka. Anak-anak muda ini menyusup ke seluruh pelusuk masjid dan surau, berdakwah dan membawa imej yang sangat baik untuk PAS ketika itu. Toleransi, professional dan berhikmah. Mereka sudah melangkaui garisan dakwah ala-ala “amanat Haji Hadi”.

Oleh kerana tidak mampu mengekang arus yang dibawa PAS, ditambah pula dengan kedengkelan ilmu sesetengah graduan pilihan UMNO itu, maka muncul lah idea tauliah. Jabatan-jabatan agama telah memperkenalkan method tauliah. Setiap mereka yang berceramah di masjid-masjid dan surau-surau ketika itu mesti mendapat tauliah terlebih dahulu. Tidak kisah jika kamu dapat Jayyid Jiddan sekalipun ketika belajar dahulu, tauliah adalah lebih tinggi daripada sijil kamu. Bahkan mereka yang mahu mendapatkan tauliah akan ditemuduga pula oleh para pegawai Jabatan Agama, yang agak menyedihkan, ada antaranya bukanlah mereka yang berkelulusan agama pun. Kecuali kisah terpencil seorang kawan gua yang ditemuduga oleh Mufti Negeri Sembilan sendiri, kerana bimbangkan fahaman Salafinya. Itu cerita lain.

Di sini UMNO sudah memperlihatkan kemenangannya. Tauliah memang satu tindakan paling bijak untuk UMNO mengekang kemaraan pendakwah-pendakwah muda milik PAS ini daripada terus mendominasi pentas agama. Projek UMNO melalui JASA atau apa sahaja benda alahnya pada masa itu kelihatan tidak begitu menyerlah. Kelompok yang terpilih biasanya adalah insan-insan terbuang. Ini boleh dilihat dengan jelas melalui lontaran idea-idea mereka ketika berceramah, bercakap mahu pun menulis. Jelas memperlihatkan kedangkalan intelektual mereka. Nak kelentong gua lagi, mintak maaflah. Oleh kerana itu, UMNO seperti mendapat talian hayat melalui method tauliah, walaupun tidak keseluruhannya berjaya. Pendakwah muda milik PAS ini, selain bijak mereka juga rebel. Jika tidak dapat menyelinap ke masjid-masjid besar, mereka pergi ke surau-surau di kawasan perumahan. Satu pelan yang menarik yang gua syak adalah cedokan daripada buku Guerrilla Warfare tulisan Che Guevara. Sorry gua dah tersasul.

Jadi, tauliah pun diwartakan ketika itu dengan alasan kononnya mahu mempastikan para pendakwah a.k.a penceramah ini berkelayakan. Selain itu kononnya mereka mahu mengekang penyebaran ajaran sesat, walaupun niat sebenar adalah melampiaskan kemarahan golongan-golongan tua pendokong JAKIM,YADIM, JAIS dan apa benda yang seumpama dengannya ke atas golongan-golongan muda yang majoritinya mara memperkenalkan diri mereka sebagai Ahlus Sunnah wal Jamaah a.k.a Salafi. Mazhab baru adalah berbahaya kepada akidah umat Islam, walaupun ada berjuta umat Islam lain di seluruh dunia menganuti mazhab tersebut. Ia lebih bahaya daripada pencegahan dan penguatkuasaan ke atas umat Islam yang tidak solat Jumaat, main judi, tikam nombor ekor, budak perempuan pakai seluar nampak bontot lepak kat shopping complex, artis-artis berkemban dalam majalah Mangga, atau pun bintang AF yang ambik gambar dalam kolam renang dengan Khalid Jamlus. Walaupun para pendakwah muda ini, cuba membawa gambaran sebenar tentang betapa lengkapnya Islam, betapa moderatenya Islam, betapa Islam bukanlah semata-mata ala-ala ceramah “amanat Haji Hadi” dan Islam juga bukan dinilai daripada betapa labuhnya jubah atau betapa putihnya kopiah, namun UMNO, khususnya golongan tua pendokong JAKIM,YADIM, JAIS dan apa benda yang seumpama dengannya terus melihat golongan ini sebagai duri dalam daging, selain tukang tabur pasir dalam periuk nasi mereka.

Oleh kerana itu, bukanlah gua nak menulis membantah tindakan JAIS ke atas Dr. Asri sebab dalam resume Dr. Asri ada perkataan Jordan, atau pun kerana pernah sekali makan sedulang (gempak gila dulu gua makan dalam dulang, perghh!) dengannya sebab gua tahu cuma gua aje kenal dia tapi dia memang tak kenal gua, tapi rasa benci dengan tindakan JAIS itu muncul kerana gua tahu, JAIS sangat dibayangi tangan politik. Bukan satu isu jika Dr. Asri dikatakan membawa satu pembaharuan, atau fahaman yang bertentangan mazhab umat Islam di BolehLand, kerana Islam itu bukannya terhad kepada mazhab Syafie sahaja. Ia lebih menampakkan tindakan terdesak golongan tua pendokong JAKIM,YADIM, JAIS dan apa benda yang seumpama dengannya dalam menyekat kemaraan golongan muda dalam berdakwah, menyekat hak umat Islam daripada menerima ilmu walaupun ajaran yang disampaikan adalah benar sambil berterusan menekan mereka kerana hakikatnya, majority pendakwah-pendakwah muda ini adalah penentang kerajaan, UMNO secara khususnya. Punktlitch.

25 comments:

peihong said...

mohon copy and paste tuan

zan said...

Benda yang dah lama cuba ditelanjangi oleh Sasterawan Negara Abdullah Hussein dalam novel Imam.

Pernah dapat maklumat dari kawan yang bekerja di JAIS, ada akta yang membolehkan mereka menangkap sesiapa yang mengamalkan selain dari mazhab Syafie. Nanti wa try check balik apa Akta tu..

alwi said...

Tahniah tuan, satu tulisan yang amat menepati sasaran. Saya rasa semuany ni terbit dari rasa 'u'jub' orang yang memegang kuasa itu sendiri. semuany penuh dengan semangat 'holier than thou'.

Kurie said...

Abang,
Patutlah Almarhum Syed Ahmad Dedat cakap pada ceramah beliau kat Shah Alam dulu, "malay, you're racist"..mungkin ada maksud tersirat kot? Tapi saya setuju dengan ungkapan "agama bukan candu untuk khayalkan masyarakat"..

Salam...

Wak Arjun said...

UMNO adalah suatu pertubuhan keBANGSATan yg hanya kaya dari segi... $$$$. Itupun entah dirompak dari mana. Dari tauke2. Dari duit2 cukai gua dan menyedihkan, RAKYAT MAYSIA. Yg penting $$$. $$$ boleh beli macam2. Bini orang pun boleh.

UMNO adalah segerombolan manusia2 BANGSAT bankrap moral dan iman. Kalau masih berkiblatkan UMNO maka jatuhlah hukum bangsat dan jgn bertempek ke hulu kehilir kampung tentang pembelaan kepada AGAMA, RAKYAT dan BANGSA.

Nak contoh lagi? Tengok saja pada Wak Disney Toyo....

aintsuperwoman said...

kalau boleh nak mintak sambung lagi...

babazahra' said...

peihong,
silakan.

zan,
agaknya mazhab lain tu sesat kot:)

alwi,
atau mungkin kerana bimbang hilang pengaruh? ego?

kurie,
malay jadik racist akibat pelbagai faktor hingga terikut dengan mazhab sekali. jika tidak bersetuju pun jangan dibuat seperti mazhab lain itu songsang.

wak,
lu memang hardcore. gua rasa Khir Toyo pun akan diam kalau dengar lu cakap.

aintsuperwoman,
nak sambung apa?

gayour said...

tak payah tau lebih2 pasal islam. tau sikit2 dah la asalkan kita hidup aman damai cukup makan pakai. kepala hotak bejambul pasal islam cam ni la yang sangat2 ditekan dan dicandukan pada kita selama ni.

Awang Kapak said...

tapi gua dengar cerita err..ntah betul ntah tidak JAIS dibawah Dr Hassan Ali.

Lu try check balik macam mana. Gua tengok Dr Hassan Ali pun dah byk ke arah UMNO.

Anonymous said...

Bonjorno, jordan2jelebu.blogspot.com!
[url=http://cialisonya.pun.pl/ ]Compra cialis online[/url] [url=http://viagrareta.pun.pl/ ]Acquistare viagra generico[/url] [url=http://cialisybea.pun.pl/ ]Acquisto cialis in Italia[/url] [url=http://athe.pun.pl/ ]Acquisto [/url] [url=http://viagraradf.pun.pl/ ]Acquisto viagra generico[/url] [url=http://viagraonline.pun.pl ]Vendita viagra online[/url]

Wak Arjun said...

Salam Baba...

As always, hope and pray that u r in the best of health.

Mana lu nyorok ni Bro??????

FdausAmad said...

kehkehkeh

Anonymous said...

direct dating [url=http://loveepicentre.com/]philippines singles[/url] sim dating games http://loveepicentre.com/ datingdirect

Anonymous said...

http://forum.promarm.net/viewtopic.php?f=13&t=4256 http://melodicenmity.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=63990 http://www.tehdarkangle.com/cgi-bin/forum/YaBB.cgi?board=retired;action=display;num=1270178129;start=0 http://simcoearclub.ca/forum/viewtopic.php?f=10&t=21316
http://panthers.com.br/neardsforum/index.php?topic=92271.new#new http://www.djmelao.com/phpBB3/viewtopic.php?f=14&t=467370 http://bangkaewclub.com/board/viewtopic.php?p=483820#483820 http://went.uw.hu/viewtopic.php?p=79500#79500
http://www.ellenvelderman.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=7621 http://lamap.bibalex.org/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=584076 http://havehogwilltravel.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=28879

Anonymous said...

santa monica travel http://livetravel.in/lufthansa/boeing-spectro-lamp michigan and travel and club
[url=http://livetravel.in/inn/ramada-inn-tallahassee-fla]smith travel research reports[/url] travel tours for women [url=http://livetravel.in/tourism/seattle-washington-tourism]seattle washington tourism[/url]
cheap world travel insurance http://livetravel.in/tours/pride-and-prejeduce-tours
[url=http://livetravel.in/travel/assistance-for-disabled-in-air-travel]travel brochure for uzbekistan[/url] gulf stream innsbruck travel trailer [url=http://livetravel.in/flight/thunderbirds-flight-helmet]thunderbirds flight helmet[/url]
md skincare all in one travel http://livetravel.in/maps/red-alert-2-mod-maps
[url=http://livetravel.in/tours/bus-tours-england]ohio travel association[/url] travel vacation holidays [url=http://livetravel.in/airline/find-the-best-prices-for-airline-tickets]find the best prices for airline tickets[/url] jobs that require you to travel [url=http://livetravel.in/tours/elite-tours]elite tours[/url]
kid travel print out pages [url=http://livetravel.in/motel/spyglass-motel-clearwater-beach]spyglass motel clearwater beach[/url]
cardiac sugery travel agency http://livetravel.in/airport
[url=http://livetravel.in/expedia/catalonia-royal-tulum-expedia]init portable dvd travel kit[/url] travel to mars [url=http://livetravel.in/tour/luxury-escorted-tour-of-australia]luxury escorted tour of australia[/url]
[url=http://livetravel.in/map/lightning-strike-data-map]lightning strike data map[/url] jakarta travel [url=http://livetravel.in/inn/holiday-inn-express-hotel-26-suites-statesboro]holiday inn express hotel 26 suites statesboro[/url] blackstowaway travel mouse [url=http://livetravel.in/motel/doral-motel-sault]doral motel sault[/url]
singapore travel gun [url=http://livetravel.in/airlines/westwind-airlines]westwind airlines[/url]

Anonymous said...

ralph lauren active wear http://topcitystyle.com/grey-classic-color1.html auth chanel coco cc logo charm necklace [url=http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=1954]bear feet shoes[/url] replica gucci twirl watch
http://topcitystyle.com/dark-brown-gucci-color29.html african black lingerie fashion [url=http://topcitystyle.com/black-white-casual-fall-spring-color23.html]retro lamp designers[/url]

Anonymous said...

automobile crash test results http://carautonews.in/aprilia/aprilia-tuono-for-sale original mercedes 230ce becker radio 1991
[url=http://carautonews.in/car-racing/f350-racing-parts]cerwin vega automobile subwoofers[/url] used mercedes in hampton roads [url=http://carautonews.in/acura/ramsey-acura-new-jersey]ramsey acura new jersey[/url]
auto paint color chips copper http://carautonews.in/cadillac/paradise-chevrolet-cadillac
[url=http://carautonews.in/aprilia/aprilia-motorcycles-rs50]mercedes benz diesel suv 2008[/url] automobile taxes randall county texas [url=http://carautonews.in/automobiles/captial-gains-collector-automobiles]captial gains collector automobiles[/url]
mercedes benz 300sd http://carautonews.in/dodge-com/how-to-change-the-track-bar-on-a-1999-dodge-ram-4x4
[url=http://carautonews.in/ferrari/mr2-ferrari-body-kit-uk]loisiana auto insurance laws[/url] souther oregon auto trader [url=http://carautonews.in/car-racing/play-online-racing-games]play online racing games[/url]

Anonymous said...

crocodile shoes video http://luxefashion.us/women-club-wear-type3.html dogpile clothes [url=http://luxefashion.us/dolce-amp-gabbana-t-shirts-for-men-brand2.html]italian street fashion[/url] fashion dress up game
http://luxefashion.us/on-sale-sport-zip-jacket-and-pants-type2.html designer bedding [url=http://luxefashion.us/-jeans-cut-pants-women-category27.html]womens stylish wide width shoes[/url]

Anonymous said...

medicine prescription pad [url=http://usadrugstoretoday.com/products/eulexin.htm]eulexin[/url] identifying pill by color and name printed on them http://usadrugstoretoday.com/products/female-viagra.htm
symptoms diabetes 2 natural treatment [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/de-la-salud-de-la-mujer.htm]de la salud de la mujer[/url] flight medical [url=http://usadrugstoretoday.com/products/betapace.htm ]the white stripes girl you have no faith in medicine [/url] email contacts directory european women medical doctors
new mexico board of pharmacy [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/mujeres-mejoramiento.htm]mujeres mejoramiento[/url] symphoms of clinical depression http://usadrugstoretoday.com/products/viagra-plus.htm
medical insurance and importance [url=http://usadrugstoretoday.com/products/actonel.htm]actonel[/url] most popular health searches [url=http://usadrugstoretoday.com/products/leukeran.htm ]self diagnose medical conditions [/url] economic depression of 1867

Anonymous said...

comfortview shoes http://www.thefashionhouse.us/men-sport-zip-jacket-and-pants-type1.html tourti galis architects urban designers [url=http://www.thefashionhouse.us/roberto-cavalli-on-sale-brand7.html]missess summer clothes[/url] clothes fashion tips
http://www.thefashionhouse.us/red-grey-sweaters-color219.html job description for grapic designer [url=http://www.thefashionhouse.us/grey-black-long-sleeve-tops-color152.html]lauren davis[/url]

Anonymous said...

mid top skate shoes http://topcitystyle.com/sky-blue-casual-color96.html report shoes [url=http://topcitystyle.com/black-brown-sweater-color163.html]shoeshine[/url] basketball dmx low reebok shoes
http://topcitystyle.com/kowalski-brand46.html childrens designer clothes [url=http://topcitystyle.com/white-violet-women-color182.html]famous fashion diginers[/url]

Anonymous said...

ohio lottery new years raffle http://lwv.in/roulette/roulette-palyaus gambling bonuses keno play
[url=http://lwv.in/online-casino/atlantic-city-casino-employment]hilton casino atlantic city hotel[/url] bingo card custom [url=http://lwv.in/casino-online/casino-inspecters-courses-gold-coast-australia]casino inspecters courses gold coast australia[/url]
chingy jackpot track listings http://lwv.in/slots/free-hot-shots-slots
[url=http://lwv.in/poker-online/poker-bad-beat-rules]u s diversity visa lottery application[/url] joker by ranulfo [url=http://lwv.in/online-casinos/long-island-casinos]long island casinos[/url]
free casino bonuses baccarat internet http://lwv.in/betting/sports-book-betting-line flamingo casino vegas [url=http://lwv.in/lottery/western-lottery]western lottery[/url]

Anonymous said...

cameron diaz new movie releases [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_cider_house_rules/]the cider house rules[/url] movie theater fort lauderdale http://moviestrawberry.com/films/film_the_snapper/ washington dc movie theaters
japanese female yakuza movie trailer [url=http://moviestrawberry.com/films/film_tom_and_jerry_the_fast_and_the_furry/]tom and jerry the fast and the furry[/url] home made movie july http://moviestrawberry.com/films/film_the_descent/ movie hell hath no fury
movie theater dallas texas [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_tramp/]the tramp[/url] in cold blood movie
figering lesbian video movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_scrooge_70/]scrooge 70[/url] lord of the flies 1963 movie http://moviestrawberry.com/films/film_deadliest_warrior/ full movie
thank you for smoking movie revew [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_year_of_living_dangerously/]the year of living dangerously[/url] ottawa drive in movie http://moviestrawberry.com/films/film_evil_dead_ii/ all quiet on the western front wikipedia movie

Anonymous said...

Greetings,

This is a message for the webmaster/admin here at www.blogger.com.

Can I use some of the information from your post above if I provide a link back to your website?

Thanks,
Daniel

Anonymous said...

Hello. Facebook takes a [url=http://www.onlinecasinos.gd]free casino bonus[/url] punt move in reverse on 888 casino dispense: Facebook is expanding its efforts to put real-money gaming to millions of British users after announcing a carry out with the online gambling company 888 Holdings.And Bye.