Wednesday, August 05, 2009

Mari Berkenalan Dengan Final Exit

Pagi itu sungguh tenang. Gua seperti biasa bangun awal. Bukan seperti hari Mat Jang bertumbuk. Gua berada dalam mood yang sungguh baik. Malam sebelumnya gua main pingpong sehingga jam 10 malam. Petangnya gua main takraw. Badan gua rasa segar. Tidur gua pun lena.

Pagi itu memang tenang. Semua kerja berjalan dengan lancar. Surat dan dokumen yang gua terima pun gua sudahkan dengan pantas. Ketika itu gua hanya duduk meneliti kontrak yang sudah siap gua terjemah dan sudah dibincangkan bersama dengan Finance Director. Tiba-tiba Alex datang masuk bising-bising bercakap dengan Lai dalam bahasa Kantonis.

Kemudian Alex beritahu pada gua, manusia bangang bernama Milad itu sudah potong bajet untuk membekal sayur-sayuran dan beberapa barang makanan lain di dapur Malaysia. Alex kasitau gua dia sudah rampas requisition form dan potong semua order dan terus koyakkan form. Sebaik habis saja dia cakap dengan gua, Admin Manager masuk bersama dengan encik supplier barang makanan. Rupanya encik supplier juga sudah mengadu kepada Admin Manager tentang tindakan Alex. Bangsa Libya yang bodoh memang suka mengadu walaupun hanya pertengkaran kecil.

“Apasal lu potong barang-barang yang dia mintak?” Gua tanya pada encik supplier, yang gua sudah lama monitor. Selalu tipu timbang dan kuantiti barang.

“Dia mintak barang-barang yang takde kat sini, macamana gua nak kasi”

Gua tanya Alex apa yang dia mintak, Alex jawab kobis pun dia kata habis, halia pun takde. Gua pun terus bangun dan tanya mamat tu semula.

“macamana lu boleh cakap kobis takde?”

“Dah memang takde kat sini, sebab sekarang bukan musim dia, halia pun takde kat Al Marj sebab kena beli di Benghazi” Admin Manager pulak yang jawab bagi pihak encik supplier tu.

Gua bangun dan terus tengking dua orang mangkuk hayun tu, sebab gua tahu diorang penipu dan gua sangat benci orang yang menipu. Lagi pun benda yang dia nak menipu langsung tak mengagak. Gua bukan tak tahu pasar kat mana dan gua bukannya baru dua kali pergi pasar.

Gua tarik Alex dan suruh pergi ambik kunci kereta. Kitorang pergi pasar Al Marj. Setengah jam lepas tu, gua balik menjinjing 5kg kobis dan 1kg halia. Gua terus lambakkan kat depan opis.

Kemudian Milad haram jadah tu terus datang. Gua dah tahu mesti encik supplier pun mengadu dengan dia. Gua dah ready untuk fight sebab gua sudah bosan dengan penipuan Milad. Memang ini project joint venture tapi Libyan side hanya ada 35% share dan hanya bertindak sebagai liaison party. Tapi sebab bongkak dan bodoh, sampai makanan pun diorang mahu control. Gua rasa ini sudah sampai ke klimaks.

Tapi Finance Manager dan Project Manager gua datang. Panggil gua untuk terus attend meeting dengan Milad. Memang gua yang handle pasal kitchen dan gua kena terangkan pasal proposal untuk set-up committee pada setiap kitchen. Ini kerana kita sudah bosan dengan penipuan mereka yang membekalkan barang juga penipuan mereka dari sudut budget. Meeting berjalan dengan lancer sehinggalah apabila gua mula mempersoalkan kewajaran terus mengupah supplier. Gua tahu Milad ada tangan dengan supplier. Seperti juga tangan dia pada supplier lain.

Finance Manager yang duduk kat sebelah gua sudah sepak kaki gua suruh gua berhenti. Tapi masa tu gua rasa macam gua nampak Che Guevara berdiri kat tepi gua sambil tepuk-tepuk bahu. Gambar besar Ghaddafi di bilik meeting itu juga sudah bertukar jadi gambar Castro ketika memberi ucapan ketibaan reveolusi di Havana. Lebih menarik lagi atas meja meeting tu gua nampak Hang Jebat sedang berpencak silat.

Maka apabila keadaan menjadi semakin panas dan Milad mula mengeluarkan kata-kata carutannya, gua sebagai seorang lelaki tampan yang sopan mula hilang kesabaran. Gua membalas dengan berbakul-bakul balasan pantun yang diberi, sama ada Inggeris atau pun Arab. Dan apabila Milad melemparkan cermin matanya kepada gua, darah pemberontak gua sudah naik sampai ke biji mata. Gua angkat kerusi sambil mulut gua terus memaki hamun tapi belum sempat gua nak baling kerusi tu pada Milad, Finance Manager dan Project Manager segera menahan gua. Milad pulak masa tu sudah bangun untuk mengelak sambil tangannya cuba melontar handphone kepada gua.

Disebabkan marah yang terpendam lama dan kebencian melihat penipuan yang semakin melampau, gua terus memaki hamun dan berjanji untuk mendedahkan kesemua penipuan Milad. Gua tengok muka dia sudah berubah sambil gua terus diheret keluar oleh Finance Manager dan Project Manager. Gua tahu lambat laun gua mesti kena blah, tapi gua juga tahu yang gua tidak membuat sebarang kesalahan kerana gua boleh mendedahkan semua penipuan itu bersama bukti dan Milad memang sudah melampau.

Bakinya adalah sejarah. Chairman yang kebetulan berada di Tripoli mengambil tindakan pantas mengarahkan supaya passport gua tidak diberikan kepada Milad. Ini kerana gua datang ke sini bekerja menggunakan visa company Milad dan mangkuk hayun tu sekarang mahu revoke visa gua. Chairman juga mahu semua penipuan Milad ditulis dalam satu laporan lengkap untuk dihantar ke Tripoli. Demi untuk menenangkan keadaan dan suasana serta jaminan keselamatan diri gua, Chairman telah mengarahkan supaya gua ditukarkan segera ke Tripoli. Kawan gua yang baru dua bulan datang ke Tripoli akan diarahkan pula mengambil tempat gua di sini.

Hari yang sama ketika makan tengahari, gua tengok semua orang gelak bergembira di dalam kantin. Masing-masing sedang syok minum air jus buah. Sudah hampir sebulan setengah air itu tidak dibekalkan. Gua tengok buah-buahan berlambak, kobis yang tadinya bukan musim sudah sebakul di dapur, telur pulak bersusun-susun sehingga setinggi anak gua yang berusia 6 tahun. Gua tinjau masuk store, gua tengok sudah macam nak pecah. Sebelum ni luas macam dan lapang macam toilet hotel 5 bintang. Sekarang nak masuk 2 orang pun boleh berlaga mulut.

Milad terus dengan kebiadapannya, mengancam untuk shutdown the project jika Boustead masih terus kekalkan gua di sini, walaupun dia tidak punyai sebarang kuasa. Tapi gua tahu, walaupun dia tidak punya kuasa untuk itu, tapi dia akan berusaha ke arah itu. Management juga setuju dan gua tetap rasa tenang sebab kerjaya gua tidak terjejas cuma gua hanya perlu bertukar angin. Duduk ibu negara dan meninggalkan kampong gersang ini. Gua terpaksa blah, visa gua kena revoke dan gua akan masuk semula menggunakan visa Boustead di Tripoli.

Hikmahnya selepas ini setiap 6 bulan gua mesti kena pulang ke Malaysia. Biarlah gua berkorban untuk company yang bayar gaji gua, sebab gua rasa ada beban atas kepala gua selagi gua terus memendam segala penipuan ini. Walaupun mak gua kata gua sepatutnya tak perlu campur dengan semua urusan tu, tapi mak gua tak tahu, yang anak dia ni walaupun kelihatan jahat apabila bersekongkol dengan punkrock dan Marxist, tapi tidak sama sekali rela bersekongkol dengan penipuan dan penyelewengan. Goodbye Al Marj, Welcome Tripoli.

15 comments:

Awang Kapak said...

hehe..lu punya ayat macam jangan bersekongkol dgn parti taghut DAP.

bernas idea

TooLBoX said...

Humang aih.. ganeh boto lu.. ni bukan dah sampai kek kepalo romannyo.. ni dah meleleh keluar ikut lubang hidung.. lubang telingo.. punyo banyak air :) sampai nampak jobek kek atas mejo.. heheh

Apo pun gua tabik kek lu.. hati koring.. berani kerano bonar.. tapi kalu nak bertumbok dongan arab ghontikan lar bro.. ngabehkan bogheh yo..

Balik mesia ajo lar bro.. kojo dongan Rais Yatim.. heheh

Wak Arjun said...

Salam Bro.

Gua ingat lu dah kena cekup ke minggu lepas. Lama seyap tu...Mana lah tahu dalam 500++ tu lu antara yg tidak bernasib baik. Sedap2 tgh pekena rojak jalan TAR tetiba Polis Raja DiMalaysia cekup.... alasan? berpotensi untuk cetus kekacauan....

Rupa2nya lu masih buat kaypoh kat tanah Gaddafi... Syukur la lu sihat...

Salam... dgn mat2 Arab tu kalau lu dapat pijak perut dia, please do...

babazahra' said...

awang,
taghut tu hapa? :)

bro,
Rais Yatim buek apo sekarang? Bolehlah gua nk e mail dia. Payah jauh2 ni.

Wak,
gua mengamuk bukan apa, sebab tak dapat nk balik join demo anti-ISA

Lucius Maximus said...

Aku ingat orang Arab ni yang kasar, rupanya orang Melayu kita lagi panas baran macam kena rasuk setan, haha!

Rambo said...

cara!
memang cara!

hobenz said...

mmg dah lamo gua tau lu mcm ni bro...xheran la kalu arab tu lu nak makan hua hua hua

babazahra' said...

Max,
tu pasal "amuk" terpaksa di "english" kan.

bo,
kueh cara? sedap tu beb.

benz,
dah abih gua punya sabar ghembat dek arab ni. takde balance dah.

Anonymous said...

encik baba, sudah tidak lagi di mesia eh?

ni mmg gengster gila cite ni. ingatkan akan ending dgn 'itu sume harapan gua dalam hati la, bukan betul', tapi tengok2 mmg betul la.

gi tripoli nanti kemsalam my fren. takpe i suh dia tgkkan u. heh.

Che' Zura Guevara :D

romsam said...

Najib

How about your 1Malaysia slogan? It seem Utusan newspaper is no understand in line with your slogan? What say you?

Cakap Tak Serupa Bikin

winner said...

F***k Muslims and all malay pig in Malaysia.

I feel ashamed to call myself a Malaysian nowadays because you malay pig are making us losing our pride day by day by corrupting the once dignified image of this country, you know Malaysia is now a laughing stock among the non-Muslim countries in the world!

People despise this country still protecting the lame lot and not doing anything to improve the deteriorating situation, still practising double standards among its own people, still expelling the non-malay genius to other countries, still depriving the rights and benefits of other races to its own race, still criticize and blame the Chinese for their minority poverty.

Hey, what is wrong with you malay pig? Haven't you fed yourself enough with the loots yet? Still want more? What a worthless thieves bunch!

You malay pig are worse than a maggot. We need a leader not a faggot to rule this country. Get lost you freak!

For all the bad things you stupid melayu babi say about the Chinese, when you are in trouble and big shit, what do you do?

You come crawling back on your knees to the Chinaman to help you, because you can't trust all your malay pig who are sodomy rapists, incest culprits, drug addicts.

Without the Chinese, you malay pig will still live on trees, swinging from tree to tree like monkeys, or forages on the ground by your 4 legs to eat all the shit.

You malay pig are a truly ungrateful lot - the minute all the Chinese leave Bolehland - you malay pig will collapse into the sea and die - that is your destiny!

I think the problem of malay pig race is their culture - it is in born in their gene - nowhere in the world that you will see affirmative action is focusing on the majority because it is always the minority that need the protection.

Worst, the minority in Malaysia has been systematically marginalized just to suppress them of their growth.

Let the malay pig make Malaysia the most corrupted place to live in and see what happened in 2020? I guess malay pig will go back to Indonesia as Malaysia don't belong to them, they are also immigrants from Sumatra, Sulawesi, Jawa, etc.

Please get it into your pea-sized otak udang plastered with layers and layers of tahi babi encased in your kepala kayu that Malaysia belong to the Orang Asli who are the true bumis of the country.

Niffy pellmell malay pig are in fact pendatang haram who swam across the Melaka Strait illegally from Sumatra. They should be caught, given severe caning and deported back to their pig sties in Sumatra.

coolooc said...

The nation does not belong to Umno, clearly the moron minister will abuse his power and to indoctrinate Umno Youth to be the next suicide bombers.

aston said...

If you can put up with 30 years of corruption, inefficiency and racism under BN, I can put up with the same from Pakatan for 10 years!

vesewe said...

Umno/BN component parties and their cronies/EC/MACC/PDRM – No. 1 liar and public enemy, bunch of corrupted, despicable, racist morons rotten to the core!

silversarina said...

So, dah ada di Tripoli lah sekarang ni , ke kena balik Malaysia dulu ??

Apapun akak harap baba jaga diri baik2 ye , arab ni boleh buat apa saja untuk balas dendam .