Monday, August 18, 2008

Sayonara Mr. Jeneral!


Gua terpaksa menonton selama sejam. Satu ucapan yang panjang dan membosankan. Penuh dengan labun seorang Jeneral bermula dari tahun 1961 sehinggalah kepada rampasan kuasa tahun 1999 dan akhirnya ke hari ini. Hanya untuk mendengar satu frasa yang boleh menjadi berita penting dunia. Esok atau mungkin seawal malam nanti.


9 years of one man rules finally come to an end. Selama 9 tahun memerintah sejak menjadi Presiden dengan seragam tentera. Kemudiannya menanggalkan pakaian tentera untuk menjadi orang awam. Step down from his office while we dunno what will be happen next. For the country and the nation, katanya. Mungkin airmata yang mengalir itu boleh menjadi satu pembayang.


Sayonara Mr. Jeneral. But do not go for an exile ya! Walaupun Arab Saudi sudah menyediakan tempat tinggal manakala Amerika juga sudah memberikan tawaran. Itu impian Firaun. Lets my future judges by the masses, katanya.

11 comments:

Anonymous said...

Newcastle United memang hebat berjaya mengekang Manure. Semoga Manure berterusan hanya sekadar seri sahaja pada setiap perlawanan di Old Trafartford dan kalah sahaja bila bermain di tempat lawan.

babazahra' said...

memang lu orang jahat. wa tahu. tak payah komen panjang.

TooLBoX said...

Khuda Hafiz General Sahab!
Khuda Hafiz Musharaf Bai!

btw.. gua pun memula rasa keliru.. ingatkan Selangor yg lawan dgn Newcastle United smlm :)

babazahra' said...

ah satu lagi komen berbaur hasad dengki. last year pun orang kutuk jugak, tapi tengok apa jadi?

TooLBoX said...

Kena terima hakikat. Kalau MU merudum semua musuh bola lu akan teks kat phone atau seantero blogsfera malaya akan carik lu utk jadi bahan :)

Wlpun dah jadi sejarah tahun sudah dan tahun-tahun yg sudah-sudah.. tp gua tetap kata MU hampeh!.. heh

Btw budak form one tu dah balik kampung ke cuti sekolah?

wak nihat arjun said...

Berikutan seri dgn Newcastle dan SEMUA ABUs dah konfiden giler sangat ManU SURE tak jadi Champions this season maka Mr Glazer nak buat satu upacara rasmi hari Sabtu ini di OT. Penyerahan takhta pada Chelsea. Semua dijemput hadir.

PIRAH ABUs!!!!!

Same chants every season.Tak letih2 ke???? Hampeh tak hampeh dapat gak UCL kat Moscow hari tu. Lupa la pulak ek?

Newcastle dapat draw pun dah kira nikmat giler tu......

wak nihat arjun said...

Berikutan seri dgn Newcastle dan SEMUA ABUs dah konfiden giler sangat ManU SURE tak jadi Champions this season maka Mr Glazer nak buat satu upacara rasmi hari Sabtu ini di OT. Penyerahan takhta pada Chelsea. Semua dijemput hadir.

PIRAH ABUs!!!!!

Same chants every season.Tak letih2 ke???? Hampeh tak hampeh dapat gak UCL kat Moscow hari tu. Lupa la pulak ek?

Newcastle dapat draw pun dah kira nikmat giler tu......

Anonymous said...

"babazahra' said...

hehe,

gua boleh meludah mereka yang berarak itu, kecuali Maximus. Well said, bro.
August 16, 2008 10:15 PM"

Ko universiti mana biar aku ludah muka ko..atau hanya banyak cakap nak masuk uitm pun tak layak..

Jangan hairan ramai anak melayu menangis tak dapat masuk uitm kerana berpuluh ribu menunggu peluang.

Ko kalau ada anak saudara ko tak dapat masuk uitm ko baru tahu sedih diorang.

Ko peduli apa dengan budak UITM tu berarak. Kalau Cina atau keling masuk tentu 10 peratus dari mereka kena keluar atau terlepas peluang.

Ko orang jelebu banyak cakap tapi macam khairi sebab dia umno kalah..

Bodoh ptuih aku ludah muka emak ko kerana melahirkan anak yang tak menyayangi bangsa sendiri..

TooLBoX said...

uiks!.. sabar bro anonymous :)

Babazahra tu mmg tak layak masuk ITM dulu (Sebelum UMNO jadikan UiTM) sebab tu Kerajaan BN di bawah Kementerian Pelajaran (Sebelum pecah jadi 2 kementerian sebab nak bagi lebih ramai wakil UMNO jadi menteri) hantar Babazahra belajar kat Jordan.

Ttg ludah tu aku rasa bukan Babazahra nak ludah bebetul. Ianya hanya metafora! Takkan sebab itu pun kau sampai nak ludah muka mak dia. Kalau dia mmg berniat nak meludah bebetul aku rasa dah lama muka aku ni dah bertepek dgn kahak dia sebab aku selalu kutuk dia bila MU kalah dan juga kadang2 tak bersetuju dgn pendapat dia.

Sabar lah!

Babazahra aku rasa bangga dilahirkan sebagai melayu dan sentiasa nak bangsa melayu maju. Dia hanya tak bersetuju dengan assabiyyah (perkauman) dan juga ketuanan melayu yg sebenarnya adalah ketuanan UMNO jika fikir secara mendalam!

Wallahu a'lam! Selamat menyambut ramadhan mubarak & berpuasa in advance..

mama said...

betul la toolbox cakap awak tu. kalau tidak dah lama muka adik ipar dia kene ludah hahahahhah

tak mau la emosi kan..

aranhellstorm said...

tuan tanah babazahra, itu anon rasis superMelayu pun ada bikin terror kat blogosfera gua..

heh.. ada lagi org camni rupenya...

btw, Manure fan rupenya... You'll Never Walk Alone..

Cayalah Obafemi Martins!