Wednesday, November 28, 2007

Tidak Menaikkan Kadar Tol di Empat Lebuhraya Adalah Tindakan Tidak "Bertelur"

Lu percaya? Jangan cepat melonjak wahai rakyat jelata. Mereka yang tidak "bertelur" itu hanya menangguhkan sahaja, bukan menidakkan untuk selama-lamanya. Mereka yang tidak "bertelur" hanya takut undi berkurangan dalam pilihanraya yang semakin hampir. Bukan gua kata kalah. Sampai kiamat pun takkan kalah. Takde "telur". Gua tolak 2 menteri wanita dalam kabinet, yang lainnya "tidak bertelur". End.

14 comments:

bro anonymous said...

gua ingat lu dah balik jordan angkat sumpah jadi menteri lama tak update

Memang dah boleh predict dpd awal situasi "win-win" yg dimaksudkan adalah tol akan naik separuh dan tak naik (baca sebagai tangguh dulu kenaikan) separuh.

Menteri "Kerja(nya asik) Raya" patut gi belajar atau hantar pegawai-pegawainya belajar dpd negara yg punya jalanraya lebih elok dan tak mengenakan tol spt negara jiran sebelah utara dpd duduk (sambil minum teh tarik ramai-ramai) fikir benda yg akhirnya tak boleh nak settle jugak.

Gua tiap-tiap 2 minggu sekali akan travel dpd kajang ke Kolej Matrikulasi N9. Sedih dgn nasib orang2 di Pilah kalau diperhatikan dpd Ulu Bendul, Terachi sampai Tg. Ipoh sampai harini masih banyak yg kibar bendera depan rumah sbg tanda sayang, patriotik kpd BolehLand dan bangga dgn kemerdekaan yg dah berusia 50 tahun. Dalam masa yg sama jalan dpd Seremban ke Pilah masih macam tu jugak yg berubah hanyalah kosmetik jalan saja. Jalan baru yang sedang dibuat tu pulak dah tentu tunggu kadar tol utk di "win-win situation"kan oleh menteri "Kerja(nya asik) Raya". Itu pun mungkin zaman Timbalan Perdana Menteri Sekarang memerintah baru siap.

Gua pernah 2 kali ikut route Broga -> Pantai -> simpang Kuala Klawang utk ke Pilah. Maaf cakap jalan memang tak elok. Patutlah orang Jelebu banyak yg nyanyi lagu Blues

Gua muak dgr menteri asik sebut kerajaan kena bayar pampasan itu.. pampasan ini. Budak pra sekolah pun tau ianya tanggungjawab kerajaan kena bayar apabila dah memerintah. Menteri yg jaga harga barang pun dah bagi peanan kpd semua termasuk lu yg tak reda duit 1 sen lu kena ambil supaya ready dgn kenaikan harga minyka tahun depan (baca sbg bulan depan). Cuma gua musykil maksud ready tu dia suruh semua pengguna beli tangki besar2 dan store petrol utk kegunaan dpd skrg sementara harga masih duduk kat bawah siling ke?

Mana cerita anjing lu? gua rasa bukan gua sorang yg tunggu nak baca

content said...

Bro, di negara Arab, ada sistem tol tak?

babazahra' said...

entah kenapa, sibuk tahap kritikal pulak. Bidin yang sedang menapak ke atas bukit untuk bertemu seekor anjing belum sampai ke destinasinya. Next week gua free.

content,
istilah tol itu wujud, tapi tol itu tidak wujud di negara arab. cuma baru-baru ini Saudi sedang merancang. Jalanraya kawasan paling mundur di Jordan pun gua boleh meluncur laju dengan skateboard, no potholes, licin macam kepala Syed Hamid Albar.

orang siuman said...
This comment has been removed by the author.
orang siuman said...

hahah..mana mungkin..ketuanya ada "telur masin"

BukanJohnLennon said...

Dude, cuma curious, lu ade pegi car wash kat mobil paroi jaya dua sabtu lepas? Sebab gua nampak satu mamat pakai baju kuning hantar honda dia. macam lu je.

Anyway, orang yang takde telur terpaksa cakap kuat2 dan banyak2.. tak macam ayam...

babazahra' said...

dude,
gua tidak memandu atau menunggang Honda. Gua bersemangat Turin walaupun tidak menyokong Juventus. Lagi satu baju kuning yang gua ada hanyalah baju "Bersih" yang gua dah buang sebab tidak bersih lagi.

Abu Ihsan elbaritii said...

Hai,

Bukan win-win pun. Kerajaan ( sebenarnya negara )tetap kena bayar ganti rugi.

Bodohkan, buat jalan mintak rakyat bayor, kalau rakyat marah, bising kata kerajaan kena bayar mahal. Pada hal duit rakyat jugak...

Selagi duit yang rakyat BN bayar tol nih mereka yang hulur dgn tangan sendiri, jangan harap lah diorang nak marah. Berkorban demi pembangunan le tuh.

Tapi, kalau kena rompak dengan penyeluk saku, baru bising sekampung,walupun seringgit dua aje sekali seumur hidup.

bro anonymous said...

Kalau nak sgt tolo pasukan bola pompuan BolehLand dah dapek banyak daripado Siam onam bijik dan Myanmar limo bijik jadik seboleh (11). Elok bonarlah didermokan kepado mentori yg bertolo tu semuo supayo bertolo semulo

Memulo gua tak dapek nak mikir apo ontah kejadah pekdah mengantar pasukan bola tu ke sukan sea. Sekarang baru gua faham.. rerupo untok mengumpol tolo

tolo .. oh tolo

thinker bell said...

babazahra',

how come i can't send an email to u eh? dah delete account ke?

was about to reply your last email.

ttg pengajian bahasa-bahasa asing itu.

sekian.

babazahra' said...

alternatively,
zulhazry_yusoff@astro.com.my

i dunno whut's going on with my streamyx acc.

CresceNet said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

kancong said...

Anwar Ibrahim, former deputy Prime Minister of Malaysia, who was in Mumbai for the global Islamic conference, spoke to DNA correspondent Prashant Hamine about charges of racial discrimination faced by Indians and other immigrants in Malaysia

What do you think about the racial discrimination faced by Indians in Malaysia?
Ours is a multiracial society and it is not just the Indians, but also the ethnic Malays and ethnic Chinese communities who have been complaining of racial discrimination. I have been consistently raising the issue for the past six to eight months. Although the Malaysian government has an affirmative action policy, it lacks transparency. Indians living in Kuala Lumpur are better off than those living outside Kuala Lumpur. Most live in abject poverty and lack basic necessities like water, food, etc.

How do you react to the concerns raised by the Indian government over the treatment of ethnic Indians?
Indian Prime Minister Manmohan Singh has raised the issue with the Malaysian government in a very polite and diplomatic manner. I hope it will make our government realise the treatment meted out to ethnic Indians. It is contradictory to complain about discrimination against Muslims in Burma and Palestine, while in our own country, Indians are being treated unfairly.

Do you agree that historically Indians have been treated as slaves in Malaysia?
It is not just the ethnic Indians, the Chinese and Malays are also complaining about ill-treatment. I don’t subscribe to the Hindraf’s (Hindu Rights Action Force) aggressive view, but pulling down temples [as the Malaysian government is doing] isn’t the way to go. It shows that we do not have faith in other religions. The problem in Malaysia is that the media, the judiciary and the various arms of the executive are lopsided. One does not hear the other.

Some Malaysian leaders believe that India must not get involved in local affairs…
These ministers are not aware of diplomatic niceties. When you raise issues of minorities being mistreated in other parts of the world, people are going to question the treatment of minorities in your own country.

What are you doing to resolve this crisis in Malayasia?
I have been openly engaging with the Indian community in Malaysia. I have been fighting their cases in our courts, even though I have been accused of being pro-India and pro-Hindu.

nape anwar sokong keeling...pakcik ko sokong itu hindraf tak

Lucius Maximus said...

kerajaan terpaksa bayar pampasan. kerajaan terpaksa bayar subsidi. kerajaan terpaksa bayar kerugian.

kita segenap lapisan rakyat malaysia patut bersyukur kerana mempunyai kerajaan yang prihatin dan pemurah, sanggup berkorban untuk meringankan beban kewangan rakyat.

jadi samy vellu pun dengan riak bercakap kerajaan sanggup bayar pampasan agar rakyat jelata mampu hidup senang, tidak keluar banyak sangat duit untuk bayar tol(ol).

cuma aku terfikir, wang kerajaan dari mana? poket samy vellu kah? KJ kah? atau pak lah kah?

atau dari duti import, eksais, cukai, wang-wang perlesenan, permit, pensijilan dan juga bon-bon terbitan yang sebahagiannya dari poket rakyat?

wang kerajaan? burit!