Friday, February 15, 2008

selepas solat Jumaat hari ini

Ada satu kumpulan manusia

yang jika selesai solat Jumaat itu

perlu kita hukum mereka

dengan setiap orang perlu menampar belakang kepala

kumpulan manusia itu sambil kita berkata

"gua pun ada handphone jugak lah"

14 comments:

kancong said...

henpon ko mahal. bule vibrate...diorg henpon diorg murah, semurah kepala diorg...

rambo said...

Golongan mind setting yang aku senfiri tak paham.

Lucius Maximus said...

rite on bro!

kancong said...

hahaha kepala pun tak bole setting..lagilah na setting henpon..pirrahhh..

wei, apa sms aku malam2 bgtau MU menang..hampeh tull..

aku benci MU sampai mati tau...wakakak

BabaKaisah said...

ala..MU menang nasibjer..

Bro anonymous said...

Dorang beli ringtones mahal tu sebab sayang nak setkan silent.

Gua pun hangin gak. MU punya pasal ada org kejutkan gua tgh sedap2 tido. Hampeh boto!

khary jamaluddin sedara zul said...

PUSARA PENYEBAR ISLAM DI JELEBU TERBIAR DALAM LOKASI SEBUAH KUIL

Penduduk-penduduk di sekitar Kuala Klawang di daerah Jelebu hampir berputus asa apabila usaha memisahkan pusara penyebar syiar Islam terbiar di lokasi yang ditadbirkan oleh kuil Cina. Sekalipun isu berkenaan sudah disampaikan kepada pihak Muzium Negeri Sembilan, sebaliknya sukar diberi perhatian selagi pihak Pejabat Tanah Jelebu masih tak mewartakan ianya sebagai ‘warisan’.

Seorang penduduk berdekatan dikenali Ishak, 55 mengakui banyak pihak menyedari pusara berkenaan dimiliki oleh pendakwah berasal dari Minangkabau dikenali ‘Kadi Haji Ishak’ yang berhijrah pada period Penghulu Jelebu yang pertama iaitu Dato’ Gombak sekitar abad ke 18. Berita lanjut di sini

PUSARA PENYEBAR ISLAM DI JELEBU
TERBIAR DALAM LOKASI SEBUAH KUIL

Penduduk-penduduk di sekitar Kuala Klawang di daerah Jelebu hampir berputus asa apabila usaha memisahkan pusara penyebar syiar Islam terbiar di lokasi yang ditadbirkan oleh kuil Cina. Sekalipun isu berkenaan sudah disampaikan kepada pihak Muzium Negeri Sembilan, sebaliknya sukar diberi perhatian selagi pihak Pejabat Tanah Jelebu masih tak mewartakan ianya sebagai ‘warisan’. Seorang penduduk berdekatan dikenali Ishak, 55 mengakui banyak pihak menyedari pusara berkenaan dimiliki oleh pendakwah berasal dari Minangkabau dikenali ‘Kadi Haji Ishak’ yang berhijrah pada period Penghulu Jelebu yang pertama iaitu Dato’ Gombak sekitar abad ke 18.


Dato’ Gombak ialah bapa mertua Dato’ Mentunggang (Penghulu Jelebu kedua), di samping datuk kepada Dato’ Moyang Salleh, Undang Luak Jelebu pertama yang dikenali dalam sejarah tempatan dengan tragedi ‘Memutus Tali Ke Johor’ pada 1757. Pada period Dato’ Gombak, Kadi Haji Ishak berdakwah bagi menyibarkan syiar Islam di daerah Jelebu, malah dikaitkan dengan pembinaan masjid yang pertama dikenali ‘Masjid Kuala Dulang’. Kadi Haji Ishak apabila berdakwah di daerah Jelebu dikenali pula sebagai ‘Kadi Padang Genting’ berdasarkan status ‘Raja Ibadat’ di Minangkabau berpaksi kepada ‘Raja Nan Tiga Sila’ (iaitu Raja Alam, Raja Adat dan Raja Ibadat).

Justeru menurut Ishak, pihak berkuasa tempatan seharusnya segera mengambil inisiatif memindah pusara ‘Kadi Haji Ishak’ dari atas bukit yang terletak lokasi kuil Cina sekarang, atau mewartakan ianya sebagai ‘harta warisan’. Bukan sahaja tak wajar pusara penyebar Islam di daerah Jelebu diletakkan di kawasan kuil, malah sudah tiba masanya semua pihak mengambil tinakan tegas. Bagaimana pusara berkenaan terletak di kawasan kuil tak perlu dipersoal, tetapi secara retorik ‘Kadi Haji Ishak’ adalah pendakwah dan penyebar syiar Islam terawal di daerah Jelebu. Justeru langkah susulan perlu diambil bagi menangani isu berkenaan secara berhemah.

gayour said...

mungkin lupo, buek-buek lupo, tak perasan/nampak signboard larangan kek tembok/dinding/tiang masjid atau pokak tak donga maso tuan imam warning seblum solat...
apopun...
memang patut kono terajang duo bolah kaki!

j or ji said...

beb,,balas sms masa imam baca kutbah,kalau bagi elbow kat tengkuk diorang ok tak?

malam tu...aku senyum je baca sms2 yg datang..aku tak balas pun...sampai lenguh tulang rahang ni tersenyum tau tak!

Nani memang tak patut...muehehe.

babazahra' said...

lu lenguh sebab senyum gua lenguh jari menaip tanya mana diorang pegi semua xde yg text gua pun. bukan apa biasa tu MU lambat score skit dah kutuk2 text gua. mungkin diorang "lelan" tengok Nani junjung bola kot hehe

Um Ibrahim said...

Salaam,

just wakakaaaakaaak :)

thinker bell said...

baba,

i tagged u on my blog tau. jemput la terjebak. tp tu optional lar. :D

sekian.

salam diari motosikal. huhuhuhu.

Anonymous said...

erm.. sori.. tumpang bertanya di blog kamu.

@thinkerbell - ape link blog kau?

Ijoy said...

hahaha, Sudah lame gua tdk membace artikel pendek tp penuh dgn mesej dan humor spt ini. Hahahahaa