Monday, July 23, 2007

Apabila gaji kakitangan kerajaan naik, harga barang pun naik dan si penjual idea pun turut menaikkan harganya!

Arrrggggggggghhhhhh! Last entri gua ialah pada 4th July. Hari kemerdekaan negara Uncle Sam. Cuma satu entri cabuk, busuk dan haprak. Kepala tengah bebal. Idea tengah jual mahal macam lah best sangat. Padahal sekadar "boleh-boleh" aje.
Hari ini gua kembali semula ke opis. Bateri dah charge semula. Full bar. Letih melayan Pak Arab yang kononnya banyak duit sangat tu, gua rasa baik gua keje semula. Badan pun x penat mana. Gua buka blog nie semula. Kosong. Sifar. Nil. Zilch.
Apa benda yang gua nak tulis nie? Banyak kali juga gua cuba pancing kawan-kawan di opis dengan tajuk tertentu. Bila dah dapat ia sampai pula ke penghujung yang beku. Gua mahu tulis pasal seluar jeans tapi si Arif pegi cerita pasal seluar slack pulak. Gua dah janji dengan Ibrahim yang gua nak tulis pasal seluar jeans londeh warna blue black yang dia selalu pakai di Jordan dulu. Tapi idea gua jual mahal sangat kali ini.
Gua lompat dari satu web ke satu web. Gua baca semula timbunan "suuurattkhaabarr laaamaaa" di opis ini. Nak cover semula sejarah yang gua tinggalkan sejak 2 minggu lepas. Suratkhabar dan berita tv adalah 2 benda yang gua sentiasa elakkan semasa bercuti. Biar gua nampak lebih bodoh lagi. Tapi semuanya adalah cerita haprak. Bolasepak Malaysia yang amat di minati oleh Mat Kanchung - gua dah bosan sebab banyak kali dah gua kutuk. Dalam "suuurattkhaabarr laaamaaa" pun gua dah pernah tulis. Ada yang keluar dan ada yang diorang x keluarkan. Mungkin sebab gua sudah terlalu lama bencikan "orang-orang politik" dalam sukan di Malaysia ini. Memang hampeh.
Cerita pasal politik. Lagi hampeh. Politik Malaysia? Hampeh. Baik gua baca buku pasal politik di Yaman. Walau negaranya mundur, tapi minda politiknya sejuta kali lebih baik dari di Malaysia. Atau gua kembali berangan menjadi sebahagian dari 81 orang yang berada di atas Granma bersama Che, Raul dan Fidel. Arrrggggggggghhhhhh!
Gua selak lagi "suuurattkhaabarr laaamaaa" dan gua jumpa cerita cikgu dera pelajar. Eh Kanchung! Ini kira dera ke? Lu jadik cikgu dulu,pernah dera budak ke? Gua dah tulis benda nie dalam entri entah bulan berapa entah, gua pun x ingat. Lembik dan manja. Kena rotan sikit nak mengadu. Kalau dulu gua mengadu, mesti Ustaz Ali Tajid dah bergelar banduan atau bekas banduan sekarang ini. Mesti dia x dapat bekalkan sayur-sayuran segar ke Tesco. Lembik. Tapi gua pun pesan ngan wife gua, hari pertama dia ke sekolah " awak jangan pukul anak orang kat sekolah. saya x berani nak pegi naik Kementerian tumbuk muka Menteri Pelajaran nanti. Dia boleh tendang sambil terbang tu"
Gua selak lagi "suuurattkhaabarr laaamaaa" . Cerita Palestine. Cerita Iraq. Cerita Pakistan. Cerita Afghanistan. Eh! Semua tu negara Islam ye? Cerita Turkey. Pun Islam jugak. Jangan lu x tahu, walaupun lu kata Turkey tu sekular, tapi 99% warga Turkey Islam. Istanbul tu ada lebih banyak masjid daripada seluruh semananjung Islam Hadhari. Bosan pulak gua nak tulis. Pilihanraya di Turkey. Parti pimpinan Erdogan sedang leading. Cerita lama. Macam dulu-dulu jugak. Gua bosan. Idea tentang negara Islam nie masih terlalu mahal. Oppss! Orang kata jangan bincangkan pasal negara Islam lagi.
Dah habis semua "suuurattkhaabarr laaamaaa" gua selak. Akhirnya, gua nampak gambar Dayang Nurfaizah. Tengah berbaring atas sofa kulit. Dengan dress hitam. Tangan pegang kepala. "Belum ada Mr Right" - apa punya tajuk daaaaa. Gua pun belum ada Mr Right lagi wei. Mr Right yang membawa idea. Mahal betul lah harga lu sekarang. Maaf lah Ibrahim. Nanti gua cerita pasal seluar jeans blue black lu yang londeh itu. Punktlich.

2 comments:

abahko.... said...

bodoh punya PM, kasi naik gaji diam2 sudahlah..sudah umum punyalah lama..lagi setahun nak naik gaji dah umum..apalagi..naik lah rega barang2..

bila gov naik gaji, swasta pun minta naik, bila naik kos pengeluaran, rega brg mesti naik..akhirnya naik gaji pun tak guna, sebab naik seciput, semua brg jd mahal..

gua tak pernah dera student...yg paling cun, gua kasi togel adalah..hehehe

Anonymous said...

Prices of tuna, sardines rise by 30%

By Rania Tadros

AMMAN — Prices of tuna and sardines, considered a main meal for many people, have risen by 30 per cent in the local market.

Traders attributed the rise to a shortage of fish in the countries of origin, in addition to an increase in shipping fees.

Khalil Tawfiq, head of the Foodstuff Traders Association, said many reasons were behind the hike in prices of tuna and sardines, chief among them a fall in fish stocks.

He added that another reason was the rising prices of oil derivatives used in the canning process.

“The effect of this hike will not only be felt by citizens, as sardines and tuna are consumed in great quantities by a large segment of society, especially the poor, but also by traders and exporters,” said Tawfiq.

Earlier this, studies urged better international protection of sardines and tuna and indicated that overfishing has made Atlantic bluefin tuna a prized delicacy a century after the fish were scorned in Europe and used as pet food, Reuters reported.

Tuna are now like floating goldmines out in the ocean, “said Brian MacKenzie of the Technical University of Denmark, whose work studying sales records, fisheries’ yearbooks and other sources in north Europe is to be published in the journal Fisheries Research.

Bluefin tuna teemed in summers in the North Sea and the Norwegian Sea a century ago as part of migrations that can take them 16,000 km a year, but are now rarely seen in the region after a burst of industrial fishing from 1910-1950, the news agency said.

Local trader Rajai Malek, who agreed that tuna and sardines are consumed by a large segment of the population, said the rise in prices was out of the hands of traders and exporters.

Meanwhile, Nabil Sweis, a resident of Fuheis, complained about the higher prices of tuna and sardines, which he described as the “food of the poor”.

“What can we eat now, we cannot afford to pay for fresh fish,” said Sweis.


Wednesday, August 8, 2007