Wednesday, July 16, 2008

Iklan : Ada Apa Dengan Debat?

Shabery Cheek, masa dalam Semangat 46, ketika berceramah bersama Ibrahim Ali, di rumah Rais Yatim, pernah tersembur-sembur air liurnya ke muka gua, yang ketika itu baru setahun dua berkhatan dan menadah muka di barisan paling depan.

Gua ingat, air liur orang politik jika tersembur ke muka, ketika berpidato, boleh memberikan tempias untuk gua juga menjadi ahli politik, bila dewasa kelak. Tapi air liur tetap air liur jugak.

Dan malam tadi, gua nampak air liur Shabery Cheek, berkumpul di pangkal bibirnya, ketika cuba mengawal daripada tersembur jauh mengena muka Johan Jaafar dan Nordin Kardi. Menurut telahan gua sekarang, jika air liur itu mengenai muka sesiapa, maka orang itu akan berubah kariernya serta merta menjadi penulis blog haprak. Macam gua jugak.

Ketika yang lain, gua nampak Gobi @ Gobalakrishnan bertepuk dan bersorak gembira setiap kali Anwar memulangkan paku buah keras kepada lawannya. Mungkin Gobi merasakan, ”lelaki kamera” akan mencari penonton yang paling ceria, untuk diberikan hadiah, seperti program Macam-Macam Aznil.

Atau kita memang menonton Macam-Macam Aznil, versi politik, tadi malam.

15 comments:

TooLBoX said...

Kamera jarang2 fokus kepado penonton. Gua cubo gak nak usya2 kot boleh nampak roman tubuh manthop rohaya sabirin.. tengok Gobi buek apo.. takdo pekdah do :p

Maso jaman rajin ngaji dulu gua rajin gak minum air lobeh minum tok guru tapi gua jadik rockers jugak takdo do jadik ustaz.. serupo lah kito.. cumo lu lobeh sket (baco banyak)lar sobab banyak ilmu, kojo pulak kek stesen tb yg terkayo di BolehLand.. kojo pun tak banyak mano pun.. tapi gaji ngalah Prof Madya :p joki masing2 iyo tak?

Keluar daipado tajuk; gua ado banyak duit note 1000 dongan 500 jaman jopon dulu peninggalan arwah atok gua, lu raso boleh tak kalu gua mintak kek Bank Negara utk tukar kepado duit skrg?

Kurie said...

bang,

apa jadi jika Jebat tak durhaka pada sultan?

adakah Tuah akan serang Melaka?

adios....

babazahra' said...

bro,
wa rasa security kat pagar Bank Negara yang mula-mula halau lu. Tapi cuba lu tulis e mail lah, mana tahu diorang simpati. lu bubuh lah fact minyak naik, ketuanan melayu, debat atau takut kena liwat. cis, apa kaitan yer?

kurie,
anak Jins Shamsudin akan jadi Putera Hang Tuah dan bukan Putera Hang Jebat. Lagi satu bus ekspres tu bukan Jebat Ekspres tapi Tuah Ekspres.
Tuah serang Melaka? tak mungkin, sebab dia takde geng kat dalam dusun di Ulu Melaka. Juga masih belum kawin dan tiada Wan Azizah.

wak nihat arjun said...

Gua terkedu dengan perkembangan terkini bermula pukul 1 tadi. Terkedu siooolll!!! 15 kenderaan PDRM dibazirkan. Baca: Duit cukai gua gak. Lu sekali kot.

Nak kasi tenang ni gua jengok2 gak kalau ada episod si Rohaya bergendut ke... budak Form One dah mengaku disuntut ke...

Takde la pulak...

Rokok gua lu beli tak?

mama said...

saya rasa lebih baik jadi penulis blog dari jd ahli politik yang kotor ni...

babazahra' said...

wak,
gua tak hisap rokok. gua rasa cam haram plak duit gua nak buat beli rokok. ahak ahak walaupun dibayar semula. apa punya mazhab lah!

wak nihat arjun said...

Ok. Wa concurred with your belief. Sebenornyer tgh cuba gak takmau bakor duit lagi tapi dot dot dot...

So how now? Apa citer dgn Rohaya? Lu jgn senyap je bro... Lu dah instilled interest so kena kasi habis. Si Azman tu aper hal? Rashid apa dia punyer plan? Ni semua penting bro... Pudin apa lak nasib dia...

Org Jawa kata, wa terjemahkan takut org ramai tak paham, "Jgn start apa yg kita tak boleh habiskan".

Betul ka bro?

babazahra' said...

gua mesti kasi habis punya. confirm. ada benda lain kena habis dulu. itu Pak Syeikh sudah kena gari sama itu Lubnan tukar banduan sama itu Zionis. Free Sameer Qantar! Free Anwar! Eh macam pernah dengar aje yang kedua tu.

wak nihat arjun said...

Ok bro. Wa tunggu. Yg Free ***** tu memang biasa dengor bro. Wa doakan lu cepat settle apa yg patut (cari makan kan kankan?) and wa percaya segala misteri akan terungkai dan terburai.

Wa gotta go. Nanti ada org kata wa lak yg lebih2.....

REFO... eh?!?! tersasul lak... Sorry ek...

hobenz said...

isap la rokok je ko tau 2 smua nak bagi nyawa ko jadi pendek sama la mcm ko yg aka pendek kot ekekek.....x hisap rokok sehari mati ke???beriya2 sgt nak mengirim rokok kat mamat yg x mcm lu...ape da...ikut lu labu..apepun aku nasihatkan pd perokok2 tegar mcm yg ade kat sini insap2 la seblum nyawa di pangkal halkum...lu pk la sendri k..adios!

zifi "bbaaeekk ppuuunnyyaa" said...

Lu memang lawak lah brader, especially part Gobi tu, haha. Johnson pun gua nampak gak, baris belakang dari Gobi. Dan tak dilupakan Wee Choo Keong, senyum sungguh2, mungkin dia pun ingat dalam rancangan kendalian Zinel (Zizan Hj. Nawawi), haha. Gurau je. Apa pun, Anwar beat Shabeery's ass (no pun intended) on last nite's debate. Fugging brilliant Anwar, best orator as ever!

wak nihat arjun said...

Den suko bona kek ekau la Hob. tak abih2 nak nyakat Den. Ekau doa2 la den stop mbakar dado ni yo?

Den kirim tu gurau2 yo... mano la den kona pun ghupo si baba ni... hensem ko... gomok ko....

TooLBoX said...

Wak, kalu nak sobot hensem takpo mmg boto sobab ado waghis yg kato baba ni macam ramli sirap tapi yg sebona eh, dio jauh lobeh hensem, tak cayo tanyo mama.

Kalau gomok jgn sobot, tu sensitip. Kalu nak sobot jugak, wak sobot "chubby and cute" camtu takpo. Sementolah layie jaman ni mmg aweks suko kek lelaki yg boroi :p jadinyo wak kiro lah seniri berapo tingginyo saham baba kek mato aweks

Dulu baba ado lotak gambar dio dgn Pak Arab maso di Dubai tapi dia dah delete kots sobab agaknyo ado yg mintak kek dio nak bubuh gamba tu kek majalah manggo :)

Tontang bab rokok gua setuju amek-amek dongan hobenz. Gua pun perokok dan peminum kopi yg tegar dan ianyo memang tak bagus lagi membazir. Memang dah jadi wajib utk kito ubah gayo idop tambahan pulak di jaman Islam Hodhori skrg ni.

j or ji said...

foaming minister..tak reti2 bawak tisu.

pipiyapong said...

oh putih tepi bibir tu dia punya bisa..berapa kali dia cuba tarik balik pakai lidah, tak mahu masuk beb..