Tuesday, July 08, 2008

Rohaya Sabirin : The Prequel

“Mana Abang Bijan nie? Janji lepas abis prep petang. Dah 10 minit pun” rungut Rohaya Sabirin sambil tengok jam Baby-G kaler pink nye.

“Akak confirm ke dia janji kat sini?” tanya Nadia Abu Hasan. Sejak tadi dia senyap. Sesekali nampak macam tengah humming. Tapi tak dengar buah butir. Lagu Shiela Majid barangkali.

“Abis kat sekolah ni ada berapa banyak makmal bahasa?” Rohaya membuntangkan biji matanya.

”Takde lah, saya kesian budak Rashidi ni, kang lambat pulak dia turun riadah. Ada orang perasan pulak kang”

”Kejap lagi sampai ni, dia kata tadi ada meeting ko-op”

Rashidi mundar mandir. Rasa cuak pun ada. Nak undur semula, dah terlepas cakap. Kalau tak bagitahu kang, mesti kawannya budak Form One tu bengang. Ini pun mujur akak Nadia yang datang bawa. Dia sendiri nak jumpa Bijan, memang tak berani.

Nadia baik dengan Rohaya Sabirin. Walaupun muda setahun. Itu pun sebab sama-sama join kelab Olahraga. Nadia dulu jadik pelari pecut sekolah. Tapi kaki dia pernah patah. Jatuh kat dewan makan. Rohaya Sabirin pulak main lontar peluru. Biasa lah, badan dia pun sedap-sedap.

”Bij!, cepatlah” Rohaya Sabirin sedikit melaung sebaik ternampak susuk buah hatinya. Sebut nama manja tu.

”Sorry lah, lewat skit, meeting ko-op panjang pulak ceritanya” sambil berjalan tu Bijan dah bersuara.

”Sapa ni? Macam pernah nampak?” tanya Bijan sambil jari menuding pada Rashidi.

”Inilah Rashidi, kawan budak Form One tu, Nadia yang bawak dia datang. Pasal tu lerr” Rohaya bercakap sambil mengetap gigi. Ada gaya macam Sheila Rusly pulak.

Rashidi senyum. Tapi sedikit kelat.

”Cemana pulak diorang kenal budak Form One tu?”

budak Form One tu dah pernah jumpa diorang ke?”

“Tapi budak Form One tu yang suruh aku bagitahu benda alah ni?”

Banyak betul soalan muncul dalam kepala hotak Rashidi. Apakah satu konspirasi sedang berlaku? Ah! Tidak, jangan katakan ini semua perancangan Abang Bijan dan akak Rohaya Sabirin.

“Assalamulaikum!”

Kesemua mereka menoleh. Azman muncul sambil tersenyum. Dulu dia ni orang kuat Pudin. Kemudian berenggang. Katanya nak join budak-budak surau aje. Tapi baru bulan lepas umum join kumpulan Bijan pulak.

“Dah lama tunggu?” Azman senyum pada Bijan. Senyum ada makna tu.

Jantung Rashidi berdegup kencang.

8 comments:

hobenz said...

sapo bijan ni sebonar eh weh???den goram botul la mangkuq ayun punya bijan...tup2 muncul plak azman menambahkan watak la plak....

wak nihat arjun said...

Hahahaha!! Azman dan Rashidi akan bakal menambahkan rempah ratus Prequel ini. Sit tight Ladies and Gentlemen.

Wa amat tertarik dg kehadiran Azman. Rashidi ni kira gitu2 je...

Azman....mangkuk macam ko ramai dalam dunia ni. Kejap kata nak bersihkan diri - luar dalam. Tup tup ko masuk lak dalam tong naji* atas alasan nak cuci kasi bersih. Masuk dalam?!?!?!

Selamat berjuang Azman. Lu dengan ideologi lu....

Anonymous said...

bosan.
idea diulang cetak/dikitar semula.

babazahra' said...

anon, lu boleh kasitau gua prequel nie lu dah baca kat mana? mungkin nasib lu baik dalam court nanti baru lu dapat baca.trust me, dude!

wak,
lu paling paham sape azman. cerita mudah macam ni bukan sekadar kitar semula kan wak. cuma kita bosan dengan cerita-cerita tanpa nama. balik-balik sumpah. baik kita bikin cerita sendiri kan?

TooLBoX said...

Takpolah bro. KERAjaan BN memang menggalakkan kitar semulo. Bukan F**K Lah yo yg kitar semulo mentori, lantik semulo jaguh tinju, pembakar jomatan dll malah jaman ni bebudak rappers, rockers & lenlain genre pun kitar semulo lagu lelamo. Lu jgn amik hati lar dgn komen anonymous tu :) buat potong stim yo!.. esok pagi gua nak baco ttg azman :)

wak arjun nihat said...

Bro baba.. Salam..

Kalau setakat nak baca sekilas pandang and then buang bahan tu, then KERAjaan pun ada sediakan... banyak... Isu samada kita dapat manafaat dari cerita yg diolah oleh KERAjaan tu, itu isu lain.

Minda ni kena kasi gerak. Kena kasi riadah. Kalau rasa hikayat Bijan Cinta Rohaya ni sumer bahan kitar semula, bosan, then baca la bahan cetak atau og on je kat dalam blog2 pencinta Pertubuhan KeBANGSATan Melayu Bersatu... tak boleh tolong dah...

Kalau tahun 1998 muka depan Utusan *!&!^%@7 mencetak "Pudin memasukkan anunyer ke dalam Anu si Anu" sebagai MUKA DEPAN(!!!) maka tak terkejutla kalu taktik yg sama dikitar. Dah bobrok idea. Bankrup!

Tapi mungkin ini yg si anon suka...

Labu oh Labu.... Biarlah si Azman dengan labu2nyer....Wa seronok tengok gelagat si Azman ni...

Anonymous said...

bro, pasni bleh wat novel la yerk.. agak2 apa tajuknya? jgn lupa mukaddimahnya... cerita ini tiada kena mengena antara yang masih hidup atau telah mati. watak2 budak2 skolah ini hanya rekaan semata2... Sumpah! huhuhuhu... bak kata nabil, lu pikirrr la sendiri.

Anonymous said...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.