Wednesday, July 02, 2008

Tembelang Hampir Pecah

Pagi tu, asrama lelaki sedikit gempar. Tingkat 4 gedegung-gedegang bunyi kaki berlari. Kejap ke hulu, kejap ke hilir. Kekadang bunyi macam ada acara lari dalam guni. Bilik Pudin jadik tumpuan. Punyalah ramai berkumpul, macam orang sedang dengar mamat jual minyak belacak bersyarah kat Masjid Sri Petaling setiap Jumaat.

“Gua rasa baik lu pegi sembunyi kat tangki air cepat” Yusri Wahab menyuarakan pandangan.

“Tapi makcik kantin pun ada offer tadi, lu boleh fly pegi rumah dia, lagi selamat. Anak dia kaki pukul beb” Jebeng pulak tiba-tiba mencelah. Nampak kepala aje. Terlindung belakang tengkuk Bob.

“Wa tak mahu blah la. Nanti mesti diorang syak wa buat salah punya” Pudin masih lagi degil. Sama macam masa dengar cadangan-cadangan sebelumnya.

“Tapi ini kes berat Pudin. Lu bukan kena tuduh tidur sekatil lagi. Lu kena tuduh ehem ehem dengan budak Form One tu. Cikgu Roslan boleh belasah lu sekali lagi,” Helmi budak jawa Batu Pahat pulak berbunyi.

”Gua kena tunggu Zamri dulu. Bila dia balik dari ambik biskut kat dewan makan kang baru gua decide”, Pudin cuba meredakan keadaan. Tiba-tiba dia teringat biskut kering cicah air teh o.

Ada yang nampak macam lega sedikit. Azhari Miskon yang masih bertuala mandi, capai seluar dalam Funainya yang tersangkut berhanger. Siap nak pegi sekolah. Jam pun dah pukul 7.05 minit pagi.

Tiba-tiba Osman datang dengan larian pecut. Menerpa masuk bilik 4.4. Tak bagi salam pun. Bob dah siap bangun macam nak belasah. Kurang ajar lah tu masuk bilik senior tak beri salam.

”Abang Pudin, kat bawah pun dah kecoh. Abang Bijan tengah pening tu. Dia baru dapat tahu, Abang Zamri dah pegi bersumpah depan warden” beritahu Osman sambil sesekali mengamalkan teknik pernafasan dalaman. Budak silat, kononnya.

”Dia pegi bersumpah apahal plak?” tanya Pudin dengan muka bingung-bingung.

”Dia sumpah malam akak Rohaya Sabirin pukul budak pompuan Form 3 tu, dia nampak Abang Bijan pun ada sama. Dia sebut ada 2 orang lagi. Tak silap Abang Khairil kadet bomba tu pun ada”

Pudin mula menguntumkan senyuman. Muka Pudin yang tadi kelat macam teh tarik kedai Tukiran telah mulai berubah. Ini satu harapan baru. Untuk dia kembali mengenakan Bijan.

7 comments:

Wak NIHAT Arjun said...

Lu jgn risau Pudin. Setakat tuduh ehem ehem dgn budak Form One tu gua ingat orang Tampin susah lagi nak percaya. Lagipun tuduhan recycle ye dak? Lain lah kalau ada yg bersumpah lu ehem ehem dengan anak pak Sabirin then lu ada harapan kantoi. Atau songlap dana niaga makcik kantin.

Apa2hal lu kena cepat2 execute plan yg ada. Cikgu Roslan bukannya boleh harap. Kuat tidor and sembrono je dengar orang tuduh2. takde siasat punya.

All the best Pudin. Bila settle nanti kita ngeteh kat kedai Tukiran. Amacam?

babazahra' said...

teh Tukiran kelat lah wak, dia pakai teh kaler merah dari Johor tu. ahak ahak.

Rambo said...

Budak jawa Baru Pahat tu khairul la namanya. Bukan Helmi bro.

hehehehe

wak nihat arjun said...

Khairul Bin Tugiman? Kalau Tugiman sah ler Jawa. Kalau Khairul je susah dan cakap Jawa ke.... Bugis ke...

Kalu Saiful2 pun sama gak... melainkan kat belakang ada Wagiman, Kasiran... eh? Tersebut lak belakang....

Helmi? Let me see....

wak nihat arjun said...

Apa yg penting kita tunggu dulu lagi 24 jam. Mana lah tahu si Zamri yg bersumpah tu tukor fikiran. Maklumlah. Dalam 24 jam macam2 boleh jadi.

Entah2 dia bersumpah tadi tu dalam keadaan "terpaksa". Bukan kita boleh confirm pun. Entah2 ada ugut ke. Warning dia ke. Tu yg dia berani sumpah. Kita tunggu je lagi 24 jam.

Paling kritikal Pudin. Jangan tukor2 citer. "Go straight. Dont belok2". Kalau sungguh tak ehem ehem dgn budak tu, settle. Maintain. Kalau dia orang (baca: Warden aka Cikgu Roslan) physho camana pun, Pudin kena maintain dia tak ehem ehem dgn budak tu walau sejambu mana pun dia. Alah... budak hostel semua dah tengok. Memang tak jambu mana. Getik je lebih.... Nak glam je tu...

Apa nak susah.

Pudin memang tak buat kan? Orang Tampin semua dah tahu... Cikgu Roslan tu mamai....

Lagipun, si Bijan pun tengah gelabah gak tu.....

alfarabiey said...

mcm sial citer budak lembik ehem2 ni la...apoplak azhari miskon pun terlibat dlm citer lu beb...setau aku azhari miskon dia layan blue je xpun dia suka suh bdak2 jambu urut2 dia setiap mlm bdk2 jambu mesti gi bilik 4.5 tu yang si saklabun lu x masukkan plak ekekekeke....apepun wa rasa la bob pun bukan belh caya sgt dia tahu main air ludah je sapu2 kat kaki pastu cium beb....huhuhuh...

wak nihat arjun said...

Bijan pening. Bijan dah terasa panas punggung. Kejap orang kata dia buat salah. Aniaya orang. Tup tup tak samapi 2 hari orang yg sama, bersenjatkan sumpah atas nama bapak & mak, cakap dia tersasul. Sanggup bersumpah dengan al-Quran lak untuk buktikan dia sebenornya tersyasyul!!!

Ada "orang" yang ajor dia cakap benda yg sebenornya Bijan tak buat walaupun ramai orang tahu Bijan ler kepala dia. nanti kang tak pasal2 nama Rohaya pun sangkut. Masak!!!

Siapa tak kenal Bijan? Siapa tak kenal Bijanlah orang yg ajor sistem "curi ayam". Bila orang lain nak gol, dia kata "curi ayam" Bila dia yg gol, bersih. Ikut FIFA. Orang lain je yg main kotor. Bijan tidak. Bersih lagi suci.

Bijan asal-usul orang terhormat. Mana mungkin Bijan ajor benda2 tak elok? Mak bapak Bijan tak pernah ajor Bijan "curi2 ayam" ni. Kalau nak menang, musti dengan telus. Takde masuk gol ikut curi2 ayam. Itu lah Bijan.

Tapi Pudin ni pun dah mula pandai nak gunapakai sistem "curi ayam". Sesak gak nafas Bijan dibuatnya. Ini tak boleh ni. Pudin dah mula main kotor.


Cikgu Roslan senyap je ni apahal? Takkan tak peka dengan kesulitan Bijan. Takkan tidor je kerja Cikgu Roslan? Takkan Cikgu nak biarkan Pudin dengan ehem ehem dia terlepas?